MENIU

Marțea neagră 2. Arestarea, mai greu de realizat. Aleșii pun piedică procurorilor

<p>Răzbunare: A postat pe Facebook poze cu prietena lui dezbrăcată. Iată ce pedepsă a primit</p>

Senatorii din Comisia Juridică au adoptat un amendament la Codul de procedură penală prin care arestarea este mai greu de realizat. Astfel, arestarea prevetivă se va face, după adoptarea amendamentului, pe baza unor ”indicii temeinice”, fiind eliminată sintagma ”suspiciune rezonabilă”. Camera Deputaților este for decizional în acest caz. 

Legea care prevede că persoanele acuzate de fapte de corupţie nu vor mai fi încătuşate în timp ce se află în arest preventiv va fi adoptată tacit de Senat. Termenul de 45 de zile pentru dezbatere expiră joi, dar nu mai are când să intre la plen, pentru că săptămâna aceasta nu mai sunt şedinţe. Cătuşele au fost totuşi subiect de discuţie astăzi în Parlament, la Comisia Juridică, unde s-a discutat o altă modificare a Codului de Procedură Penală, care a fost făcută prin amendamentul PSD și PC. 

Care este forma amendamentului 

Astfel, s-a eliminat din procedura arestării preventive ”suspiciunea rezonabilă” și s-a înlocui cu ”indicii temeinice”

 "Masurile preventive pot fi dispuse daca din probe rezulta indicii temeinice ca o persoana a savarsit o fapta prevazuta de legea penala", se arata intr-un amendament la Codul de Procedura Penala care a fost aprobat, marti, cu 4 voturi 'pentru' si 3 voturi 'contra' in Comisia Juridica a Senatului. Senatorul PNL Steliana Miron nu s-a aflat in sala de sedinta in momentul votului. CSM s-a declarat impotriva amendamentului.

Se elimina astfel 'suspiciunea rezonabilă' din procedura arestării preventive. Amendamentul este asumat de senatorii Ioan Chelaru, Ovidiu Donțu și Cristiana Anghel.

Ce prevede Codul de Procedură Penală în prezent

Art 202 din Codul de Procedura Penala prevede în prezent:

"(1) Măsurile preventive (reţinerea, controlul judiciar, controlul judiciar pe cauţiune, arestul la domiciliu, arestarea preventivă, n.red.) pot fi dispuse dacă există probe sau indicii temeinice din care rezultă suspiciunea rezonabilă că o persoană a săvârşit o infracţiune şi dacă sunt necesare în scopul asigurării bunei desfăşurări a procesului penal, al împiedicării sustragerii suspectului ori a inculpatului de la urmărirea penală sau de la judecată ori al prevenirii săvârşirii unei alte infracţiuni".