MENIU

Antonescu:E jenant că Zgonea şi Ponta se preocupă cum să-i ia lui Băsescu bucata de lemn de sub fund

<p>Crin Antonescu</p>

Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a comentat poziţiile lui Victor Ponta şi Valeriu Zgonea faţă de faptul că Traian Băsescu a stat la şedinţa solemnă a Parlamentului într-un jilţ din lemn, afirmând că este jenant dacă cei doi se preocupă cum să-i ia "bucata de lemn de sub fund" preşedintelui.

Antonescu a fost întrebat dacă personal a fost deranjat de faptul că Traian Băsescu a stat în plenul Parlamentului într-un jilţ din lemn, folosit şi la aniversarea de 90 de ani a Regelui Mihai.

"Nu m-a deranjat. Acel obiect din lemn nu e pe gustul meu, estetic nu arată bine. Maniera asta voievodală post-socialistă e un pic kitsch, asta e estetic. Pe acel scaun au mai stat şi ceilalţi doi preşedinţi ai României, în împrejurări asemănătoare, şi dacă domnul Ponta şi domnul Zgonea - două minţi şi strălucite şi înfrăţite văd în chestiunea asta - consideră că problema politică a României este cum să-i ia bucata aia de lemn de sub fundul domnului Băsescu, dom’le nu mă interesează această luptă. Să-l ţină în braţe, să facă ce vor, dar e jenant. Nu se poate să stăm să dezbatem asemenea lucruri", a afirmat Antonescu.

Premierul Ponta a declarat, miercuri, că la şedinţa solemnă consacrată aniversării a 10 ani de la aderarea României la NATO a preferat să stea în sală, pe locul de deputat, şi nu la prezidiu, pentru că se simţea inconfortabil lângă preşedintele Băsescu, care stătea într-un jilţ "ca Ştefan cel Mare".

Premierul a făcut această afirmaţie după ce a fost întrebat de jurnalişti de ce a stat în sală şi nu la prezidiu, marţi, când Parlamentul a avut o şedinţă solemnă dedicată aniversării a 10 ani de la aderarea României la NATO.
"Oricum, sincer să fiu, nu mă simţeam confortabil să stau lângă un domn cu jilţul, care îmi amintea ori de Ştefan cel Mare, ori de vreun personaj ridicol care uită că trăim în secolul 21. Mi se pare absolut comic să văd pe cineva pe un jilţ. Putea eventual să stea Preafericitul Patriarh sau putea să stea Regele Mihai, dar să stea, aşa, un om ca şi noi, pe jilţ, acolo, şi să-l ia somnul, să picotească în timp ce vorbim, Doamne fereşte! De abia aştept, le-am şi spus celor de la Parlament, din decembrie să arunce scaunul ăla sau să-l ţină doar pentru Patriarh sau pentru Rege (...) Oricine altcineva stă pe jilţ din acela mi se pare că şi-a pierdut total simţul ridicolului şi nu-şi dă seama cât de comic devine. Deci, oricum n-aş fi stat acolo, lângă jilţul marelui domnitor", a spus Ponta.

El a adăugat că a preferat să stea pe locul său de deputat, un loc în care a stat şi pe când era în opoziţie.
Preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, a precizat, miercuri, că preşedintele Traian Băsescu a cerut ca la şedinţa solemnă privind aniversarea a 10 ani de aderare la NATO să stea în jilţ, atătând că obiectul este folosit în protocol pentru preşedinte şi că şedinţa a respectat procedurile.

"Acel jilţ îl avem în protocolul de stat pentru preşedintele statului. Preşedintele statului are două momente solemne când vine în Parlament, fie folosim această metodă de a pune un jilţ să stea, că este preşedintele statului român, fie folosim cealaltă metodă în care domnia sa, fiind parte a Executivului, este în partea stângă a prezidiului, primul este preşedintele statului şi cel de-al doilea este prim-ministru. Dar aşa a dorit domnia sa. Domnia sa a transmis acest mesaj. Eu sunt obligat să respect cererea de protocol", a explicat Zgonea, întrebat despre faptul că preşedintele Traian Băsescu a stat în jilţ la şedinţa solemnă a Parlamentului dedicată împlinirii a 10 ani de la aderarea României la NATO.

Senatul şi Camera Deputaţilor au organizat, marţi, o şedinţă solemnă consacrată aniversării a 10 ani de la aderarea României la NATO, la şedinţă fiind prezent preşedintele Traian Băsescu, foştii şefi ai statului Emil Constantinescu şi Ion Iliescu, precum şi principesa Margareta, dar şi foşti premieri.

Preşedintele Băsescu a avut un loc rezervat în faţa prezidiului, iar foştii şefi de stat şi foşti alţi oficiali implicaţi în aderarea la NATO au fost aşezaţi de o parte şi de alta a prezidiului.

În schimb, premierul Victor Ponta a stat în sală, în banca parlamentarilor.

Mai multe articole despre:
PNL Traian Băsescu Crin Antonescu Valeriu Zgonea