MENIU

Victor Ponta a împlinit, duminică, 43 de ani. Mărirea şi decăderea unui premier ”penal”

Victor Ponta a împlinit, duminică, 43 de ani! Dacă anul trecut de ziua sa Ponta îşi lansa candidatura la prezidenţiale, pe Arena Naţională, anul aceste se dovedeşte a fi unul dificil pentru premier. Zilele trecute a fost trimis în judecată, în dosarul Turceni -Rovinari, iar luni va avea loc primul termen din dosar. 

Victor Viorel Ponta este un om politic, de profesie avocat. Din februarie 2010, ocupă funcţia de preşedinte al PSD, iar din luna mai 2012, Victor Ponta este premier al României. A ocupat pe rând mai multe funcţii publice. A fost de şapte ori ministru în acelaşi cabinet pe care tot el îl conducea şi a candidat anul trecut, din partea PSD pentru fotoliul de la Cotroceni. N-a avut noroc. Deşi favorit în sondaje, a pierdut în faţa lui Klaus Iohannis.

Născut pe 20 septembrie 1972, în Bucureşti, Ponta este căsătorit cu europarlamentarul Daciana Sârbu şi are doi copii.

Absolvent al Colegiului Naţional de Apărare, şi-a început cariera politică în 2001, ca secretar de stat şi şef al Corpului de Control al Guvernului Adrian Năstase.

În 2004 obţine un mandat de deputat la Gorj, iar în perioada 2003-2006 a deţinut funcţia de preşedinte al Tineretului Social Democrat.

La Congresul PSD din aprilie 2005, Ponta a candidat pentru funcţia de secretar general al partidului, dar a pierdut competiţia în faţa lui Miron Mitrea. Asta nu l-a descurajat, în februarie 2010 a ţintit mai sus şi a fost ales preşedintele Partidului Social Democrat în faţa lui Mircea Geoană.

Victor Ponta este unul dintre artizanii Uniunii Social Liberale. În februarie 2011, ca lider al PSD, a decis să alature partidul său Alianţei de Centru Dreapta, formata din Partidul Naţional Liberal şi Partidul Conservator.

După căderea Guvernului Ungureanu, în luna mai a anului 2012, Victor POnta a ajuns premierul României cu susţinerea USL. Alianţa s-a rupt însă în februarie 2014, când Ponta a refuzat să îl accepte ca vicepremier pe Klaus Iohannis.

La scurt timp, premierul Victor Ponta şi-a anunţat candidatura la preşedinţia României.

Rezultatul alegerilor a fost însă unul surprinzător pentru liderul social dmeocraţilor, acesta pierzând cursa pentru Cotroceni, în noiembrie, în favoarea lui Klaus Iohannis.

Victor Ponta s-a mai făcut remarcat şi în urma scandalului de plagiat asupra lucrării de doctorat. Verdictul Comisiei de Etică a Universitatii din Bucureşti, a fost clar: Victor Ponta a plagiat.

Mai multe articole despre:
Victor Ponta premier prim-ministru