MENIU

Analiza scenei politice: Dragnea acţionează "din manual" şi Victor Ponta, premierul UNPR-ului

Scena politică a fost analizată, în prima ediţie a emisiunii Jocuri de Putere din noul sezon, de invitaţii lui Rareş Bogdan: politologii Alexandru Radu şil Andrei Ţăranu şi editorialistul Ion M. Ioniţă.

Politologul Alexandru Radu a apreciat felul în care Liviu Dragnea a acţionat, în ultima perioadă, drept una "din manualul de ştiinţe politice".

"Faptul că UDMR nu participă la relansarea politicii de toamnă pare să fie un semnal că de fapt nu s-au copt lucrurile. Nu avem elemente certe care să ne ducă într-o situaţie sau alta.

Cel de-al doilea premier şi şeful PSD Liviu Dragnea funcţionează din manual: din manualele de ştiinţe politice. Activarea sau reactivarea unui grup se face astfel, cu impunerea unui activism pregnant. Ne amintim că şi în 2011 se vorbea de separarea funcţiilor, cu Boc, domnul Băsescu vorbea despre asta: să îşi dea demisia, să candideze...România e o ţară departe de standardul raţionalizării, al regularizării", a apreciat Alexandru Radu.  

În schimb, politologul Andrei Ţăranu a definit alfel rolul jucat de Liviu Dragnea: "Cred că domnul Dragnea face o desprindere de Guvern...PSD intră undeva în opoziţie. Pentru moment guvernarea îi foloseşte PSD-ului şi lui Dragnea, ceea ce va pune Opoziţia într-o postură delicată, dacă toată lumea e mereu în consens.

Momentan, tabăra pedelistă este forţată să înghită nada, pentru că altfel vor fi traşi la răspundere şi li se va spune: "nu sunteţi pentru consens".

Cred că domnul Ponta a pierdut controlul partidului pe 5 iunie 2015, când preşedintele i-a cerut demisia şi DNA-ul a cerut dosarul respectiv. Atunci imediat PSD şi-a căutat un alt lider. Are nevoie de un alt lider, dar va ţine acest premier cât de mult va putea.

Dl. Ponta e mai degrabă premierul UNPR în acest moment. Va juca într-o manieră în care o va impune UNPR şi cred că domnului Dragnea îi convine. O intrare în Opoziţie îi va face bine partidului, mai ales că marea miză în 2016 sunt alegerile locale".