MENIU

Scandal diplomatic după incidentele de la Valea Uzului. Ambasadorul român, convocat la MAE maghiar

Incidente la Valea Uzului

Ambasadorul României la Budapesta a fost convocat la Ministerul Afacerilor Externe şi al Comerţului Exterior din Ungaria, pentru vineri, au anunţat autoritățile ungare, care afirmă că ceea ce s-a întâmplat joi la Valea Uzului este "scandalos şi inacceptabil", scrie agenția ungară de presă MTI. Oficialul român ar fi refuzat să se prezinte la convocare, spune Budapesta. Bucureștiul susține însă că întâlnirea a fost doar reprogramată pentru săptămâna viitoare. 

Anunțul a fost făcut joi noapte, pe Facebook, de Tamás Menczer, secretarul de stat în ministerul de externe maghiar, responsabil cu informarea şi cu imaginea de peste graniţe a Ungariei. El a catalogat situația de la Valea Uzului drept "scandaloasă şi inacceptabilă", notează Hotnews.ro.

Toată lumea îşi poate comemora morţii, dar nu astfel, a declarat oficialul ungar, subliniind că “aici nu este vorba despre altceva, decât despre violenţă egocentrică”.

Oficialul românnu s-a prezentat însă la MAE maghiar. 

Ambasadorul României în Ungaria, convocat la Ministerul ungar de Externe pentru a da explicații despre incidentele de la Cimitirul Eroilor din Valea Uzului, a refuzat să se prezinte și "a refuzat dialogul într-un mod fără precedent în diplomaţie", a declarat vineri, la Budapesta, Levente Magyar, secretarul de stat din Ministerul ungar al Afacerilor Externe şi Comerţului Exterior, responsabil de relaţia cu Parlamentul, scrie agenția ungară de presă MTI.

De asemenea, oficialul ungar a subliniat că "Ungaria aşteaptă din partea României să investigheze temeinic acest caz ruşinos şi să ofere o explicaţie credibilă cu privire la modul în care au putut avea loc aceste evenimente".

De partea cealaltă, MAE român a negat acuzația Ungariei și a subliniat că întâlnirea de la Budapesta a fost doar reprogramată de ambasadorul român.   

Tensiuni diplomatice între București și Budapesta, după incidentele de ieri de la cimitirul din Valea Uzului. Ministrul de Externe, Teodor Meleșcanu, i-a cerut omologului său ungar să transmită un mesaj foarte clar comunității maghiare de a evita confruntările. La rândul său, Guvernul Ungariei a trimis Cabinetului Dăncilă o notă de protest.

Într-un comunicat de presă, Ministerul de Externe de la București anunță că Teodor Meleșcanu a avut o discuție cu omologul său de la Budapesta. El a subliniat dreptul neîngrădit al fiecărui stat de a-și comemora eroii îngropați în cimitirul de la Valea Uzului. De asemenea, șeful diplomației românești a evidențiat importanța identificării unor soluții practice care să fie acceptate atât de români, cât și de maghiari.

La rândul său, Ministerul de Externe de la Budapesta a anunțat că a înaintat Guvernului României o notă de protest în legătură cu incidentele de ieri. Șeful maghiar al externelor a cerut ca partea română să nu dea curs provocărilor și să ia toate măsurile pentru a evita violențele. „Toată lumea are dreptul să își comemoreze eroii, dar acest lucru nu se poate întâmpla contra legii și prin lezarea sentimentelor altora”, se afirmă în comunicatul Ministerului ungar.

A reacționat și vicepremierul maghiar Zsolt Semjen. El a calificat incidentele din Valea Uzului drept barbarie și a lăsat să se înțeleagă că de vină pentru această situație sunt politicienii români, care nu au au fost în stare să împiedice confruntările.

Și UDMR a luat poziție. CARTON Kelemen Hunor spune că autoritățile române nu au fost capabile să asigure ordinea. Acesta îi cere premierului Dăncilă demisiile ministrului de Interne, Carmen Dan, și prefectului județului Harghita.

Mai multe articole despre:
România Ungaria cimitir Valea Uzului