MENIU

Ambasadorul român, convocat de MAE ungar după declarațiile lui Tudose. Reacția României

Ambasadorul român la Budapesta a fost convocat vineri la Ministerul ungar de Externe, după declarațiile premierului Mihai Tudose.

Premierul Mihai Tudose a vorbit miercuri la Realitatea TV despre rezoluţia privind autonomia Ţinutului Secuiesc, semnată recent la Cluj-Napoca de cele trei formaţiuni politice maghiare (UDMR, PPMT şi PCM), apreciind că ”dacă steagul secuiesc va flutura pe instituţiile de acolo, toţi vor flutura lângă steag”.

Recentele remarci al premierului român Mihai Tudose cu privire la eforturile de autonomie ale etnicilor maghiari sunt "complet inacceptabile şi incompatibile cu valorile europene şi cu secolul al XXI-lea", a declarat vineri ministrul de externe ungar Peter Szijjarto, citat de MTI, potrivit Agerpres.

Ambasadorul român la Budapesta a fost convocat la Ministerul de Externe în legătură cu aceste remarci, a adăugat el.

În interesul comunităţilor etnicilor maghiari din România, guvernul ungar a încercat dintotdeauna să construiască relaţii bilaterale ungaro-române bazate pe încrederea reciprocă, a subliniat Szijjarto într-o conferinţă de presă. Acest lucru a fost întâmpinat cu diferite grade de reciprocitate de diferitele guverne din România, a menţionat el.

Nu încape nicio îndoială că recentele remarci ale premierului român implicând "practic ameninţarea cu execuţia a unei comunităţi etnice şi a reprezentanţilor săi sunt complet inacceptabile", iar guvernul şi premierul român trebuie "indiscutabil" să se ocupe imediat de rezolvarea acestei situaţii, a insistat ministrul de externe ungar.

Ministrul de externe adjunct ungar "i-a explicat ambasadorului român poziţia guvernului ungar", iar ambasadorul a încercat să prezinte "un fel de explicaţie lingvistică" a remarcilor premierului român, a mai spus şeful diplomaţiei ungare.

MAE român: 

Ministerul Afacerilor Externe de la București  a reacționat, tot vineri și a aruncat vina pe liderii formațiunile maghiare din România.

”Ministerul Afacerilor Externe a luat notă de mesajele transmise de autorităţile de la Budapesta în contextul convocării ambasadorului român la Budapesta, la data de 12 ianuarie a.c. şi face următoarele precizări:

Declaraţiile făcute de Prim-ministrul României atrag atenţia asupra responsabilităţii pe care o au autorităţile centrale şi locale din ţara noastră pentru asigurarea respectării legii, fără a avea valenţe etnice, anti-maghiare şi punctează, în primul rând, necesitatea respectării ordinii constituţionale şi de drept din România, stat unitar, suveran şi indivizibil. 

Semnalăm, totodată, faptul că dezbaterea în spaţiul public pe acest subiect survine în contextul în care iniţiativele privind diverse forme de autonomie teritorială pe criteriul etnic, s-au multiplicat în ultima perioadă, culminând cu semnarea, la 8 ianuarie, a Rezoluţiei comune a organizaţiilor politice maghiare din Transilvania privind alinierea conceptelor de autonomie. 

Aceste demersuri, pe o temă care ţine strict de ordinea constituţională a României şi asupra căreia s-au pronunţat anterior atât factorii politici cât şi instanţa constituţională din România, nu contribuie la menţinerea unui spirit de convieţuire interetnică armonioasă şi nici la progresul în relaţia bilaterală. 

Astfel de gesturi sunt cu atât mai regretabile cu cât ignoră, în mod deliberat, măsurile substanţiale adoptate de-a lungul timpului de autorităţile române în beneficiul persoanelor aparţinând minorităţii maghiare din România, corespunzând celor mai înalte standarde de protecţie în materie, angajament pe care România şi-l menţine şi pe care îl va urmări în mod constant în toate politicile sale. 

MAE dezavuează orice provocări de această natură, mai ales în anul în care România îşi propune să sărbătorească Centenarul Marii Uniri într-un spirit de unitate, toleranţă şi respect reciproc între toţi cetăţenii săi, indiferent de etnia acestora. 

MAE îşi exprimă încrederea că relaţiile româno-ungare vor avea în continuare ca reper pilonii politico-juridici reprezentaţi de Tratatul politic de bază şi Declaraţia privind cooperarea şi parteneriatul strategic pentru Europa în secolul XXI şi se vor dezvolta în spiritul valorilor europene”, a precizat MAE.

Acuzații și de la UDMR

”Absolut inacceptabile. Nu mă aşteptam de la Mihai Tudose, pentru că nu are antecedente, el nu avea declaraţii de acest tip niciodată de când eu îl cunosc, de aceea m-a şocat această declaraţie. În UE nu poţi să propui fără consecinţe politice reintroducerea pedepsei capitale şi după aceea să spui pentru o comunitate mai mică sau mai mare că nu eşti de acord cu ideile comunităţii respective şi se vor flutura, că vor fi spânzuraţi, că vor fi omorâţi. Deci, din acest punct de vedere, eu cred că nici această declaraţie nu poate să rămână fără consecinţe. În primul rând, eu aştept scuze de la premierul Tudose şi retragerea acestor cuvinte", a declarat Kelemen Hunor, președintele UDMR, în replică. 

UDMR a semnat, luni, la Cluj, o rezoluție comună cu reprezentanții Partidului Civic Maghiar și ai Partidului Popular Maghiar din Transilvania în vederea armonizării conceptelor de autonomie. Declarația a fost semnată de liderii celor trei formaţiuni politice, Kelemen Hunor (UDMR), Szilagyi Zsolt (PPMT) şi Biro Zsolt (PCM).

"Autonomia înseamnă bunăstare, nu separare. Obiectivele noastre nu încalcă drepturile românilor, dar știm, de asemenea, că eforturile noastre pot avea rezultat numai cu sprijinul majorității", a declarat liderul UDMR Kelemen Hunor. Rezoluția comună a organizațiilor politice maghiare din Transilvania privind alinierea conceptelor de autonomie, la 25 de ani de la Declarația de la Cluj-Napoca

 
Mai multe articole despre:
România UDMR Ungaria Mihai Tudose