MENIU

Ambasadorul palestinian: Am primit asigurări că România nu face pași concreți spre mutarea ambasadei

<p>Ierusalim</p>

Ambasadorul palestinian la București s-a întors la post și anunță, pentru RFI România, că ar fi primit asigurări ferme că România nu va face pași concreți spre mutarea ambasadei în Israel, așa cum pleda liderul PSD, Liviu Dragnea. Relațiile bilaterale s-au reluat, iar Palestina susține candidatura României la Consiliul de Securitate al Națiunilor Unite.

Ambasadorul Palestinei în România, Fuad Kokaly, a declarat, pentru RFI, că a primit asigurări că România nu va face pași concreți pentru mutarea ambasadei țării noastre din Israel, diplomatul precizând că au fost discuții în acest sens cu ministrul de Externe și cu Președinția.

"Am discutat cu ministrul de Externe Meleșcanu și cu Bogdan Aurescu, din partea președintelui și amândoi ne-au dat asigurări că România își respectă în continuare angajamentele față de legea internațională și față de soluția celor două state. Partea română ne-a asigurat de asemenea că dosarul Ierusalim este unul negociabil. Am convenit să lucrăm împreună și să îmbunătățim relațiile bilaterale. Au fost întâlniri oficiale și asta înseamnă ceva. Se adaugă acel comunicat dat de președintele Iohannis în urmă cu 3-4 luni. Pentru noi a fost clar în tot acest timp că șeful politicii externe, domnul Iohannis, va lua decizii numai în acord cu legislația internațională. Am reevaluat poziția României și mesajele transmis de ministerul de externe și Cotroceni. Apoi am decis să mă întorc, alături de Ahmed Majdalani, emisar trimis de președintele nostrum, pentru a-i încredința o scrisoare lui Klaus Iohannis. Din moment ce am fost asigurați că nu se schimbă nimic, am decis să continuăm parteneriatul", a afirmat ambasadorul palestinian la București, Fuad Kokaly, într-un interviu acordat joi RFI.

Președintele Klaus Iohannis a spus, pe 28 august, la Reuniunea Anuală a Diplomației Române, că poziția României în privința statutului Ierusalim nu s-a schimbat, deși Guvernul a anunţat în luna mai intenţia de a muta sediul ambasadei României de la Tel Aviv la Ierusalim.

Ulterior, ministrul de Externe declara că guvernul doar analizează avantajele și dezavantajele mutării ambasadei de la Tel Aviv la Ierusalim, dar nu a fost luată o decizie.