MENIU

Altă ordonanţă: istorica OUG 28 prin care Dragnea a dat liber banilor pentru primari, prin PNDL

Recenta Ordonanţă 9 care a trecut luni de Senat şi care dă liber cheltuielilor pentru primării are rădăcini încă din 2013. Concret, vorbim de  OUG 28/2013, prin care Liviu Dragnea a înfiinţat PNDL, în 2013, când actualul şef al PSD era vicepremier şi ministru al dezvoltării. Astfel, Ordonanta de Urgenta OUG 28/2013 privind Programul national de dezvoltare rurala prevede ca in limita fondurilor aprobate anual prin legea bugetului de stat, Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice intocmeste si aproba prin ordin al ministrului dezvoltarii regionale si administratiei publice repartizarea sumelor pentru program, pe judete, pe fiecare subprogram si pe domenii specific. 

Una dintre justificarile Ministerului Dezvoltarii este ca dezvoltarea durabila a spatiului rural si urban este indispensabil legata de imbunatatirea conditiilor existente si a serviciilor de baza.

Asa ca se impunea completarea Programului national de dezvoltare locala, prin introducerea unei categorii de beneficiari, respectiv asociatiile de dezvoltare intercomunitara, si prin introducerea unui nou obiectiv de finantare, respectiv realizare, extindere, reabilitare si modernizare a sediilor institutiilor publice ale autoritatilor publice locale.

Construirea si modernizarea unor sedii ale primariilor sunt "imperios necesare pentru a preveni imposibilitatea exercitarii atributiilor autoritatilor publice, precum si a institutiilor publice aflate in subordine care isi desfasoara activitatea in spatii improprii, respectiv constructii vechi, degradate, care in eventualitatea producerii unui seism ar duce la colapsul institutional si implicit la pierderi materiale si de vieti omenesti", se arata in actul normativ.

De asemenea, sediile autoritatilor publice care au suferit degradari ireversibile produse de incendii, inundatii si alunecari de teren au nevoie urgenta de crearea cadrului legal pentru a permite interventia statului ca masura de sprijin pentru exercitarea atributiilor legale ale acestora, se mai precizeaza in documentul citat.

Potrivit acestuia, neadoptarea in regim de urgenta a actului normativ conduce la neasigurarea standardelor de calitate a vietii, necesare populatiei, in domeniul serviciilor publice.