MENIU

Alina Mungiu-Pippidi, despre scopul vizitei Victoriei Nuland: Iohannis e absolut necunoscut în SUA

<p>Alina Mungiu-Pippidi, despre scopul vizitei Victoriei Nuland: Iohannis e absolut necunoscut &icirc;n SUA</p>

Președintele Societății Academice din România, Alina Mungiu-Pippidi, a afirmat, miercuri seară, la emisiunea Jocuri de Putere, moderată de Rareș Bogdan, că vizita asistentului Secretarului de Stat american, Victoria Nuland, este una 'normală', menită să ia 'pulsul' noii configurații politice de la București, în contextul în care, șeful statului, Klaus Iohannis, 'este absolut necunoscut în SUA'.

"E o vizită normală, eu aș spune că trebuiau să ia și pulsul noii puteri din România și, mai ales, a noii configurații din România. Noi am surprins pe multă lume în noiembrie, am surprins pozitiv oamenii. Chiar doamna Nuland a zis la precedenta ei vizită 'da, sunt progrese, dar țara asta va fi într-adevăr solidă și progresele vor fi într-adevăr vizibile în momentul în care vor veni de la societatea civilă din România'. Noi, pentru prima oară, în ultimii ani, am arătat, în noiembrie, că am fost capabili (...) Da, am avut probleme electorale mari, problemele au fost și nu are sens să le negăm, însă, în același timp, noi trebuie să dezvoltăm anticorpii noștri de a rezolva aceste probleme. Noi am făcut un mare progres în luna noiembrie", a declarat Alina Mungiu-Pippidi.

În acest context, președintele Societății Academice din România a afirmat că unul dintre scopurile vizitei la București, a Victoriei Nuland, a vizat cunoașterea noului șef al statului.

"Evident că oamenii vor să îl cunoască pe Iohannis, este absolut necunoscut în SUA (...) Cine e Klaus Iohannis, nimeni nu știe și asta e și o problemă pentru ei. Ăsta a fost unul dintre scopurile vizitei și celelalte legate de securitate, după cele întâmplate în Franța", a mai spus Alina Mungiu-Pippidi. 

Pe de altă parte, Alina Mungiu-Pippidi a ținut să precizeze că 'schimbările sustenabile în democrații nu vin din exterior', întrucât acestea doar 'alimentează naționalismul', de aceea, societatea civilă românească trebuie să își rezolve singură toate problemele.

"Între ce spunem noi că putem face și ce facem, de fapt, este o mare prăpastie dată de incapacitatea Guvernului român. De aici interesul american în corupția noastră (...) Noi am făcut, în acest an, un mare pas înainte. Mecanismul există, dar nu cred că va putea fi aplicat. Schimbările sustenabile în democrații nu vin din exterior. Stimulările din exterior fac doar să alimenteze naționalismul. Noi singuri trebuie să rezolvăm toate aceste probleme (...) În noiembrie, ne-am descurcat de jos în sus, cum trebuie, cu oameni din străinătate, cu oameni de aici. Ăsta e testul de maturitate. O să dureze până când o să fie complet instalat. Esențialul este că direcția este bună, situația este echilibrată, ne-am ferit de monopolul politic (...) Chiar dacă Iohannis nu face nimic, tot e foarte bine că a fost ales", a mai spus Președintele Societății Academice din România.