MENIU

Aliații lui Merkel suferă pierderi masive în alegerile din cel mai mare land german

Angela MErkel, alături de liderul CDU, Horst Seehofer

Uniunea Creștin-Socială (CSU), aliatul partidului Angelei Merkel în Bavaria, a câștigat alegerile din cel mai mare land al Germaniei, dar a suferit pierderi electorale masive.

Aliații lui Merkel din Bavaria au pierdut majoritatea absolută, care le-a permis să conducă singuri landul german din 1957 și până în prezent.

Pierderea încrederii alegătorilor vine pe fondul disputelor pe tema migrației, dispute în care CSU a devenit în ultimele luni tot mai radical, intrând în conflict chiar cu Angela Merkel.

Potrivit rezultatelor oficiale, CSU a obținut 37% în alegerile desfășurate în Bavaria, cu 10% mai puțin decât acum patru ani.

Nu extrema dreaptă este însă cea care a profitat cel mai mult de pe urma pierderilor CSU.

Rezultatele arată că pe locul doi au venit Verzii, cu aproape 18%.

De fapt, extrema dreaptă, Alternativa pentru Germania (AfD), partidul anti-migrație, a venit abia pe locul patru, în urma unei alianțe a candidaților independenți, numită Alegătorii Liberi.

AfD obține totuși cel mai bun rezultat în landul german și intră pentru prima dată în parlamentul bavarez.

Un scor dezastruos este cel al social-democraților (SPD), care au venit pe locul cinci, cu 10%, un scor de două ori mai mic decât la precedentele alegeri.

Analiștii germani speculează că SPD ar putea să se retragă din coaliția guvernamentală formată la nivel federal cu CDU, pentru a opri hemoragia electorală.