MENIU

Alegeri locale 2020. Cine poate vota și cine NU are dreptul să participe la vot. Sancțiuni aspre

Alegeri locale 2020. Cine poate vota și cine NU are dreptul să participe la vot. Sancțiuni aspre / Foto: Inquam Photos

Alegeri locale 2020 // Infractiuni alegeri locale 2020 // Amenzi alegeri locale 2020 // Alegătorii trebuie să știe din timp ce nu au voie să facă, atunci când își exercită dreptul la vot duminică, pe 27 septembrie 2020. Anumite fapte sunt considerate infracțiuni electorale și sunt pedepsite conform Codului Penal. Află, din materialul următor, ce este permis și ce este interzis să faci la alegeri locale 2020.

Alegeri locale 2020. Potrivit legii, la alegeri locale 2020 pot vota cetățenii români care au vârsta de 18 ani, împliniți în ziua de referință sau cetățenii Uniunii Europene care au domiciliul sau reședința în România. În schimb, nu au drept de vot persoanele cărora li s-au interzis drepturile electorale prin hotărâre judecătorească.

ALEGERI LOCALE 2020. Cine poate vota la alegeri locale 2020

Potrivit articolului 36 din Constituția României, cetăţenii au drept de vot de la vârsta de 18 ani, împliniţi până în ziua alegerilor inclusiv.

Nu au drept de vot debilii sau alienaţii mintal, puşi sub interdicţie, şi nici persoanele condamnate, prin hotărâre judecătorească definitivă, la pierderea drepturilor electorale.

ALEGERI LOCALE 2020. Cine nu poate vota la alegeri locale 2020

Potrivit articolului 6 din legea 115/2015, nu pot alege debilii sau alienații mintal, puși sub interdicție; persoanele cărora li s-a interzis exercitarea dreptului de a alege, pe durata stabilită prin hotărâre judecătorească definitivă.

La alegeri locale 2020 sunt interzise următoarele:

- vot multiplu, vot cu un act de indentitate fals
- exercitarea votului, dacă acest drept este interzis
- împiedicarea exercitării dreptului de a vota sau de a fi ales

Toate acestea se pedepsesc cu închisoare de la 3 luni la 6 ani sau cu amendă.

Totodată, potrivit Autorității Electorale Permanente, sunt interzise atacurile asupra secției de vot, infracțiune care se pedepsește cu închisoare de la 2 la 7 ani, coruperea alegătorului, prin oferirea de bunuri, faptă ce se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 3 ani, fraudarea votului, filmarea sau fotografierea buletinului de vot.