MENIU

ALEGERI LOCALE 2016. Ghid ANTIFRAUDĂ ELECTORALĂ

ALEGERI LOCALE 2016. Ghid ANTIFRAUDĂ ELECTORALĂ

Mare atenţie la frauda electorală! Există cel puţin 20 de metode de a fura la alegeri. De la clasicele voturi multiple, când un alegător primeşte mai multe buletine, până la ultima invenţie, metoda Flotantul, când mulţi îşi schimbă reşedinţa pentru a vota într-un anume loc. Dacă sesizaţi o posibilă fraudă electorală, anunţaţi Poliţia Română.

Metoda Autobuzul este poate cea mai cunoscută modalitate de a frauda alegerile. Adică atunci când partidele transportă grupuri de oameni în mai multe localităţi pentru ca aceştia să voteze în mai multe secţii.

Se zvoneşte că, anul acesta, se poartă metoda Flotantul. O formaţiune politică deja a cerut autorităţilor să investigheze cazurile în care s-a făcut turism electoral prin vizele de flotant.

În secţiile de votare poate fi observată însă şi metoda Buletinul votat. Adică atunci când mai multe buletine, deja ştampilate, sunt introduse în urne.

Există, însă, şi metode prin care voturile să fie anulate. Acest lucru se întâmplă, de exemplu, atunci când buletinele de vot nu au şampila de control aplicată.

Pentru a obţine voturi mai multe, se poate folosi şi urna mobilă. Potrivit legii, bolnavii şi deţinuţii sunt cei care pot folosi această metodă, însă pot exista cazuri în care urna mobilă este folosită în exces.

Ştampila cu elastic este o altă metodă prin care alegerile pot fi fraudate. Un observator îşi leagă la mână o ştampilă contrafăcută şi, atunci când numără buletinele de vot, buletinele contracandidatului sunt ştampilate pentru a fi anulate.

Mai multe articole despre:
alegeri locale locale 2016 metode fraudă vot