MENIU

Scandal la şedinţa ALDE. Daniel Constantin a părăsit Delegaţia. Tăriceanu, ATAC fără precedent!

Membrii Delegaţiei Permanente a ALDE s-au reunit, duminică, pentru a decide data la care va fi ales un preşedinte unic al partidului, în contextul unor tensiuni între taberele formate în jurul celor doi președinți, Călin Popescu Tăriceanu și Daniel Constantin. Cel din urmă a părăsit sala în timpul ședinței.

”În cadrul coaliției, deciziile se iau cu cele trei semnături. Vedeţi aici oameni care conduc filiale și care nu sunt consultați. Am tras un semnal de alarmă. Există un pericol ca deciziile să se ia chiar de oameni din afara ALDE. Problema noastră este legată de modul în care s-au luat deciziile pe chestiuni importante. Dimineață, am discutat aproape două ore cu Tăriceanu și am încercat să creăm un mecanism de transparentizare, de participare colectivă. Nu cred că se poate lua azi o decizie. Forul pe care-l vedeți în sală nu este statutar. Indirect, se încalcă și legea partidelor politice”, a declarat co-președintele ALDE Daniel Constantin.

Tăriceanu: Am fost șantajat de Daniel Constantin la paralamentare, în legătură cu anumiți colegi

După ședință, celălalt președinte al ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat că relația dintre el și Daniel Constantin a înregistrat ”o primă sincopă” la alegrile parlamentare din decembrie 2016, când, spune el, ar fi fost ”șantajat de Constantin” în legătură cu anumiţi colegi care urmau să candideze.

”Discuția a fost tranșantă și am spus ca dacă eu nu accept, ajungem într-un impas și nu putem depune listele. Mi-a spus că el nu are nicio prblemă cu asta. Așa că am făcut eu concesia, dar a fost costisitoare. A trebuit să sacrific oameni care munciseră. În ultima perioadă, au existat numeroase situații în care el a refuzat să-și dea acordul pe anumite chestiuni. Era clar că trebuie să renunțăm la conducerea bicefală, pentru a putea merge înainte”, a declarat Tăriceanu. 

Tensiunile dintre Daniel Constantin şi Călin Popescu-Tăriceanu au fost provocate de data viitorului Congres. În timp ce Tăriceanu îşi doreşte un congres cât mai rapid, la sfârşitul lunii aprilie, Constantin vrea ca alegerile interne să înceapă în teritoriu, urmând ca cei aleşi în organizaţiile judeţene să decidă cine va fi viitorul preşedinte al partidului. 

”Există o situaţie oarecum tensionată în interiorul ALDE. Există anumite filiale care vor să facem un Congres de jos în sus şi alte filiale care vor să facă un congres de sus în jos”, a declarat, recent, Daniel Constantin.

31 de organizaţii judeţene ale ALDE s-au exprimat în favoarea alegerii mai rapide a unui preşedinte.

Congres extraordinar ALDE - 21 aprilie, Congresul ordinar - 22 aprilie. Tăriceanu: Voi candida pentru funcția de președinte

Delegația permanentă a ALDE a decis convocarea Congresului extraordinar al formațiunii în 21 aprilie, iar cel ordinar în 22 aprilie, la Palatul Parlamentului, a anunțat copreședintele formațiunii politice, Călin Popescu-Tăriceanu.

Totodată, el a precizat că va candida pentru funcția de președinte al ALDE.

"Delegația permanentă, în pofida plecării unor colegi din sală, s-a ținut conform statutului, în cvorum. (S-a aprobat — n.r.) convocarea Congresului extraordinar în data de 21 aprilie, la Palatul Parlamentului. A fost aprobată ordinea de zi a Congresului extraordinar. Norma de reprezentare a fost stabilită după trei criterii - 30 % din ponderea numărului de delegați va fi dată de numărul de membrii ai organizației, 30 % de rezultatele la alegerile locale și 40 % de rezultatele la alegerile parlamentare", a precizat Tăriceanu.

Potrivit acestuia, s-a pus problema organizării statutare a Delegației Permanente Naționale a ALDE.

"Am explicat colegilor mei - în situația în care unul din președinți se opune organizării unui congres sau altor decizii importante, atunci sigur că este datoria și obligația statutară a forului celui mai important de conducere între congrese, care este delegația, să se convoace. Statutul prevede ca jumătate plus unu din organizațiile teritoriale care doresc convocare să o poată face. Și astăzi au fost în mod statutar 111 membri din cei 185 ai Delegației Permanente, drept pentru care am hotărât organizarea Congresului extraordinar în ziua de 21 și ținerea Congresului ordinar în ziua de 22. Congresul ordinar va avea două puncte importante pe ordinea de zi - dezbaterile politice și adoptarea unor documente. (...) A doua componentă - alegeri pentru structurile de conducere la nivel național", a detaliat Tăriceanu.

Mai multe articole despre:
Tăriceanu Daniel Constantin ALDE alegeri alde