MENIU

Este oficial! Tăriceanu, candidatul ALDE la prezidențiale

Tariceanu, față în față cu Viorica Dancila

ALDE l-a desemnat pe Călin Popescu Tăriceanu candidat la prezidențiale. În ciuda tuturor nemulţumirilor, însă, partidul condus de şeful Senatului rămâne în continuare la guvernare alături de social-democraţi.

Călin Popescu Tăriceanu a afirmat ca este dezamagit de decizia PSD de a nu avea un candidat comun. Conform presedintelui ALDE, o candidatura separata pune in pericol coalitia.

„Ni s-a spus ca PSD e partid prea mare sa nu aiba candidat. Cred ca in PSD in acest moment bantuie un aer defetist, isi propun mult prea putin, isi propun un candidat de turul 2 dar nu-si propun sa castige alegerile. Noi ne dorim mai mult, sa castigam alegerilor. I-am zis dnei Dancila. Din pacate PSD asa cum ne-a zis dna Dancila isi doreste propriul candidat, ca asa vor sefii de organizatii. Luam act. Aveam de multa vreme informatii ca se pregateste aceasta candidatura, prin urmare pot sa va spun ca pentru mine nu este o surpriza, dar este o dezamagire si introduce anumite probleme in cadrul coalitiei, va urma o competitie electorala in cadrul coalitiei. Eu nu voi ataca PSD si celalalt contracandidat, dar in campanie spiritele se mai infierbinta, la nivel local nu e exclus sa apara probleme. Nu ma astept ca lucrurile sa mearga mai bine dupa campanie, riscul e ca lucrurile sa mearga mai prost. I-am spus asta si doamnei Dancila”, a afirmat Călin Popescu Tăriceanu.

Tăriceanu a mai spus că partidul pe care il conduce este nemultumit de functionarea coalitiei de guvernare.

„Varujan Vosganian e unul din cei nemultumiti de modul in care decurg raporturile in coalitie. Sunt foarte multi colegi care au venit si au zis si azi sa ne gandim la iesirea de la guveranre daca aceste raporturi nu se imbunatatesc. I-am zis asta si dnei Dancila, ca trebuie modificate raporturile din coalitie. Urmeaza rectificarea bugetara, astept ca dna premier sa ne invite, altfel colegii mei ministri mi-au zis ca nu vor sa voteze rectificarea bugetara pentru ca sunt niste prioritati intre ghilimele pe care ei nu le inteleg. Nu se vad prioritatile ALDE in proiectul de rectificare, cel putin in ce-a aparut in presa, pentru ca noi nu am vazut niciun document de la Guvern. Daca se doreste ca mai departe sa functioneze coalitia, asteptam sa fim consultati”, a zis Tariceanu.

Călin Popescu Tăriceanu mai spune că este posibil ca PSD să decidă să aibă un candidat comun cu ALDE, dacă în luna august va face cercetări sociologice noi.

"La finele lunii august putem să facem o analiză și poate PSD să ia o decizie să mergem pe o candidatură comună. Problema nu e să intre în turul 2, ci să câștige alegerile. Sondajele nu o indică pe doamna Dăncilă principalul contracandidat al domnului Iohannis. Principalul contracandidat sunt eu și o mobilizare a partidului nu o va duce în această postură", a declarat Călin Popescu Tăriceanu.

"Vom continua să rămânem parteneri corecți în coaliția de guvernare. Candidatura separată nu presupune o rupere a colitiei de guvernare. Voi face toate eforturile pentru o campanie corectă și cu respect față de doamna președintă PSD. Acest lucru nu înseamnă că nu va trebui să subliniez care sunt defectele sau lipsurile pe care ceilalți contracandidați le au", a declarat Tăriceanu.

"Am discutat de acest lucru cu Victor Ponta și ne lovim de următoarea problemă: noi facem parte din coaliția de guvernare și PRO România este parte din Opoziție. Ar fi impropriu ca eu să fiu candidat și ei în Opoziție. Ar trebui ca fie ei să intre ei la Guvernare, fie să ieșim noi. O altă soluție ar fi să intre PRO România la guvernare. Cred că ar fi o soluție foarte bună, în acest fel am reface configurația politică după alegerile din 2016. Nu vreau să vorbesc eu în numele Pro România”, a mai spus șeful ALDE.

,,Dacă iți dorești să câștigi cu adevarat aceste alegeri trebuie să ai un candidat care să poată sa rupă votul și de pe zona de dreapta și acesta este Călin Popescu Tariceanu. Prin urmare îl desemnăm pe domnul președinte, candidat ALDE în această cursă prezidențială si cu speranța ca vom avea și alți aliași ulterior'', a declarat, la Realitatea TV,  vicepreședintele ALDE Andrei Gerea.

Gerea a mai spus că desemnarea prezidențiabilului PSD a dezamăgit ALDE.

,,Ce vreau eu să spun însă este că eu şi colegii mei suntem dezamăgiţi de modul cum a evoluat să spunem acest subiect al desemnării unui candidat pentru alegerile prezidenţiale. De mai mult de un an de zile totuşi vorbim în spaţiul public că această coaliţie de guvernare ar trebui să aibă un candidat comun, pentru a îşi maximiza şansele de a câştiga alegerile prezidenţiale, adică pentru noi nu a existat niciodată altă ţintă decât câştigarea alegerilor prezidenţiale şi bineînţeles am stabilit ca şi criteriu de desemnare a candidatului sondajul, să facem sondaje, să facem analize să discutăm că aşa e în coaliţie cu partenerii şi ajungi la o concluzie”, a mai spus  Andrei Gerea.



Mai multe articole despre:
Tăriceanu prezidenţiale