MENIU

Destinul franțuzesc al premierului desemnat. Ambasada Franţei: "Dacian Cioloș nu e cetăţean francez"

Prevestind, parcă, legăturile fiului său cu Franța, de mai târziu, mama lui Dacian Cioloș a fost cea care a decis ca cel de-al doilea prenume al premierului desemnat să fie unul franțuzesc.

În timpul sarcinii, mama lui Dacian Cioloș a fost atât de impresionată de cartea pe care o citea, ”Roșu și Negru”, de Stendhal, încât a decis ca pe fiul său să-l numească și Julien, după numele personajului principal al romanului, Julien Sorel.

Legăturile lui Dacian Cioloș cu Franța nu s-au oprit, însă, aici. Prim-ministrul desemnat a urmat l'Ecole nationale superieure agronomique Montpellier, Franța, unde a cunoscut-o pe soția sa, Valerie Villemin, care este, de asemenea, franțuzoaică. 

Într-un text şters vineri, 12 noiembrie, de pe site-ul Ambasadei Franţei la Bucureşti, se cita o dublă cetăţenie a lui Dacian Cioloş. Textul a iscat vii comentarii cu privire la cetăţenia acestuia, iar ambasadorul Franţei la Bucureşti şi-a prezentat scuzele oficial, explicând că afirmaţia era eronată şi că Dacian Cioloş nu are cetăţenie franceză.

Iată comunicatul Ambasadei Franţei: "În ultimele zile au circulat comentarii potrivit cărora domnul Dacian Cioloș, Prim ministru desemnat, ar avea cetățenia franceză.Se pare că aceste comentarii se bazează pe textul unui discurs publicat pe site-ul Ambasadei Franței cu ocazia unei recepții, care a avut loc pe 5 martie 2015. Această recepție nu a avut legătură cu domnul Dacian Cioloș, care de altfel nici nu a asistat la ea.

În textul publicat pe site-ul Ambasadei, s-a menționat, printre altele, în versiunea în limba franceză că domnul Dacian Cioloș este «cetățean româno-francez» iar în versiunea în limba română că domnia sa are dublă cetățenie. Această informație a fost eronată. Domnul Dacian Cioloș nu are cetățenie franceză. Acest text a fost șters astăzi de pe site-ul Ambasadei Franței.

Ambasadorul Franței regretă difuzarea unei informații inexacte și utilizarea acesteia cu scopul de a crea controversă. Ambasadorul prezintă scuzele sale  cele mai sincere domnului Dacian Cioloș, Prim ministru desemnat de către Președintele României domnul Klaus Iohannis. "

Dacian Cioloș, specialist în dezvoltarea agricolă, specializat în Franța, cu dublă cetățenie, română și franceză, el a simbolizat în mod exemplar această colaborare reciproc avantajoasă pentru țările noastre, în numele intereselor și mizelor europene pe care le împărtășim”, suna discursul rostit pentru ceremonia de decorare a lui Călin Popescu Tăriceanu Cavaler al Ordinului Naţional al Legiunii de Onoare, însoţit de declaraţia eronată despre cetăţenia dublă a lui Dacian Cioloş.

Mai mulți oficiali străini și presa de peste hotare au aplaudat numirea lui Dacian Cioloș în funcția de comisar european pentru Agricultură, în 2009-2010. Fostul președinte al Franței, Nicholas Sarkozy, a apreciat că acest lucru era ”excepțional pentru Franța” și o ”victorie pentru România”.

Dacian Cioloș s-a născut la Zalău, la 27 iulie 1969, și a copilărit la bunici, în localitatea Pericei, cunoscută pentru culturile de ceapă.

Premierul desemnat a fost atras de agronomie încă din copilărie, astfel că a luat decizia de a studia la un liceu agronomic, spre nemulțumirea părinților săi, după cum chiar el a declarat, mai demult, într-un interviu.

În 1997, Dacian Cioloş a devenit inginer stagiar la Camera Judeţeană de Agricultură Aveyron. Între anii 1999 – 2001, a fost coordonator al programelor de cooperare franco-române în dezvoltare agricolă şi rurală.

Dacian Cioloş a devenit mai cunoscut în propria ţară abia în 2007 când a ocupat, pentru un an, funcţia de ministru al Agriculturii în guvernul lui Călin Popescu Tăriceanu. La cei 38 de ani ai săi de atunci, Dacian Cioloş a devenit unul dintre cei mai tineri miniştri din istoria post-decembristă. Din iulie 2009, a preluat conducerea Comisiei prezidenţiale pentru politici publice de dezvoltare a agriculturii în România.

Preluarea postului de Comisar European pentru Agricultură în 2010 - unul dintre cele mai importante din Comisia Europeană - a fost o lovitură dată de România. Pentru obținerea funcției a fost nevoie de un lobby puternic în UE, în special în zona PPE, și de un turneu în capitalele europene, derulat chiar de către Dacian Cioloș, care și-a expus viziunea privind reforma Politicii Agricole Comune.

La 27 noiembrie 2014, Dacian Cioloș s-a numărat printre cei care au primit distincția "Personalitatea Anului pentru o Românie Europeană", acordată de către Casa Europei Eurolink, parte integrantă a Federației Internaționale a Caselor Europei — FIME. În octombrie 2015, i-a fost acordat titlul de Profesor Honoris Causa al Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) din Cluj-Napoca.

La 1 iulie 2015, președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, l-a numit pe Dacian Cioloș în funcția de consilier special pentru securitate alimentară.

Mai multe articole despre:
nume prim ministru Dacian Cioloş julien