MENIU

Adriana Săftoiu: PNL a greșit! Doar Guvernul mai poate repara greșeala!

Deputatul PNL Adriana Săftoiu a declarat, la Realitatea TV, în emisiunea Jocuri de Putere, că doar Guvernul Cioloș poate repara greșeala politicienilor - votul într-un singur tur. Totodată, aceasta a comentat scrisoarea deschisă pe care i-a transmis-o premierului Dacian Cioloș.

Adrian Săftoiu i-a adresat o scrisoare deschisă premierului Dacian Cioloș, în care îi cere acestuia să repare greșeala politicienilor în cazul alegerilor locale, votul într-un singur tur.

Vă redăm mai jos interviul susținut de deputatul PNL la Realitatea TV:

Ce v-a determinat să trimiteți o astfel de scrisoare?

Reacția premierului Cioloș. Mă așteptam, când i-am făcut această propunere, să nu respingă pe cele două argumente pe care le-a folosit: independența politică și faptul că nu e democratic să promovezi o Ordonanță de Urgență pentru a modifica legi asumate politic. Declarația aceasta este oricum puțin riscantă, pentru că sunt convinsă că premierul va fi pus în această situație, să promoveze unele Ordonanțe de Urgență pentru a modifica unele legi care, desigur, sunt politice. Și în momentul acela mi-am dat seama că da, Cioloș era între ciocan și nicovală, dar nu trebuia să țină cont de ciocanul și nicovala PNL și PSD, ci trebuia sa fie cont doar de cetățeni.

Și aici este și discuția din spațiul public, din punctul meu de vedere, greșită. PNL a greșit, a recunoscut acest lucru, deși a fost unul dintre promotorul acestei idei: vot în două tururi. Drept urmare, legea se află acum în Parlament, cu amendamentul depus de PNL, imediat după luna mai, când s-a votat. Tocmai de aceea nu-mi dau seama daca Guvernul poate să-și asume o asemenea lege.

De ce? Pentru că avem un precedent. Legea Educației a fost în Parlament, după aceea a fost retrasă și a intrat prin asumare. Atunci, Curtea Constituțională a spus că e neconstituțional că au retras o lege care era deja în procedură. Asta se întâmplă și acum. Legea aceasta se află în Parlament. Noi n-am fi apelat la premierul Cioloș dacă PSD ar fi fost de acord să o discutăm. Pentru că există totuși o rezervă de timp cu 75 de zile înainte de alegeri, mai e timp.

Dar e clar că în Parlament lucrurile acestea nu se vor întâmpla. Dar e singura formă, Ordonanța de Urgență... Sau asumarea, dar asumarea trebuie să fim foarte atenți să nu declare Curtea Constituțională neconstituțional demersul.

Ce a determinat PNL să se schimbe?

Vă referiți la faptul că s-a votat în primul tur. Acolo a fost o greșeală, dar așa cum am spus-o, era un compromis. Dacă nu se vota legea într-un singur tur, nu trecea nici votul prin corespondență, nici legea finanțării partidelor. Deci aveai de ales, zero sau două. Am acceptat compromisul, ca imediat dupa ce s-a votat să revenim asupra acestei legi. 

Nu putem spune că PNL a renunțat la idee, ci PNL, la un moment dat, a făcut un compromis.

Cum ar reacționa astăzi societatea românească dacă PSD ar veni cu o moțiune de cenzură împotriva Guvernului Cioloș?

Ar fi în stradă. Pentru că, după cum spuneam, discuția o ducem greșit. PNL a făcut un compromis care s-a întors împotriva lui, și-a recunoscut greșeala și, de fapt, PNL spune “În regulă, am greșit, haideți să reparăm”. E ca și cum copilul ar face o greșeală și în loc să-l ajuți să o repare îi spui în continuu că a greșit. Da, am greșit, acum hai să reparăm greșeala! Cine poate să repare greșeala? Doar Guvernul în acest moment. Pentru PNL? Nu! Pentru PSD? Nu! Pentru cetățeni? Da! Și mai mult decât atât, pentru Constituție. Pentru că așa spune Constituția: “Supremația poporului este reprezentată prin votul majorității”. Primul tur încalcă grav Constituția. Haideți să ne gândim că au loc alegerile într-un singur tur, după care cineva le contestă. Și spune “Aceste alegeri au încălcat Constituția, pentru că acel primar nu e ales cu majoritatea!”. Doar turul doi îți asigură această majoritate, adică ceea ce numim noi reprezentativitate. Ce facem, anulăm toate alegerile?

Ați vorbit cu liderii de partid despre articol?

N-am intrat în detaliile articolului.

Încă nu v-a răspuns domnul Cioloș?

Dar nu trebuie să-mi răspundă mie. Eu m-aș bucura dacă Cioloș înțelege că are o oportunitate extraordinară. Să arate că poate să pună la punct două partide care au greșit. Și care susțin sau au susținut la un moment dat interesul lor împotriva interesului Constituției/cetățeanului. Este o oportunitate uriașă. Și nu cred că ar trebui să fie atât de temător. A avut dreptate atunci când a spus “În mod normal, acest subiect trebuia tratat la nivelul politicului”. Dar noi nu m-ai suntem într-un mod normal în momentul de față.

Credeți că domnului Cioloș îi este frică de domnul Dragnea?

Nu cred că acesta ar fi cuvântul. Poate fi rezervat și sunt convinsă că deja a văzut cum se negociază politic. Dar tocmai asta trebuie să facă, să pună o limită la negocieri.

Cum arată relația PNL-Guvernul Cioloș?

În niciun caz nu trebuie să se înțeleag că e o atitudine de adversar sau contondentă. Am spus-o de la bun început că premierul și Guvernul are susținerea PNL. Dar în momentul în care simțim că ceva nu e în regulă cred că trebuie să ne exprimăm. Cred că la rândul lui premierul, atunci când simte că ceva nu e în regulă, trebuie să acționeze. De aceea, eu spun să aibă mai multă încredere în cetățeni. Eu sunt absolut convinsă că dacă va lua această măsură, chiar dacă vreun partid și-ar dori să îl sancționeze, va avea de partea lui cetățeanul.

Cum vedeți cazul Oprea?

Ar trebui foarte mulți să învețe din această lecție. Pentru că mă îndoiesc că doar domnul Oprea a făcut abuz de ceea ce nu-i permitea legea. În cazul lui, o tragedie a făcut să iasă la iveală. Dar suntem din nou în situația aceea cu statul român. Nu e vinovat doar cel care cere, ci e vinovat și cel care dă. Deci cei care permiteau să aibă coloana trebuia să îl refuze. Care era consecința? Probabil că i-ar fi dat afară. Și, totuși, persoana respectivă nu avea căi legale în România să spună că este dat afară pe nedrept? Ba da!

Declarația lui Traian Băsesu: "I-am oferit președinția României Mari lui Voronin. Voronin m-a refuzat". Ați avut vreo discuție cu Băsescu în perioada 2005 - 2007, în care ați lucrat pentru dânsul?

A fost o discuție între fostul președinte Voronin și fostul președinte Băsescu. Eram în Ucraina, era un summit și înainte să intrăm la acea întâlnire, întradevăr, a fost o discuția în care Traian Băsescu îi propunea lui Voronin să facă demersuri pentru unirea dintre România și Republica Moldova. Nu-mi amintesc ca în acea discuție să fi existat o asemenea propunere.

Ne putem aștepta ca Băsescu să candideze la Primăria București?

Cred că da. Nu va fi un scor majoritar, dar va face un scor bunicel, dar nu cu două cifre.

Ce va face PNL? Astăzi PSD are 3 candidați cu scoruri de peste 30% în toate sondajele. PNL are toți candidații sub 20%.

Tocmai pentru PNL este conștient că mai e de lucrat și căutat, nu a fost validat nimeni în ședințele Biroului Permanent pentru Primăria București. Faptul că încă nu a fost validat nimeni, deși cel lansat a fost Cristi Bușoi, vă arată că încă, în acest moment, PNL mai lucrează cu acest candidat pentru Primăria Capitalei.

Cum ar arătat soarta PNL dacă ați pierde Bucureștiul?

Nu foarte veselă. Se știe că rezultatul de la București influențează foarte mult trendul național.

Pentru sectoare, aveți deja candidați?

Nici aici lucrurile nu sunt decise.

Vă redăm mai jos scrisoarea deschisă transmisă de Adriana Săftoiu lui Dacian Cioloș:

"Aveţi dreptate să fiţi supărat pe PNL.

A greşit când a acceptat compromisul cu PSD, doar ca să treacă votul prin corespondenţă şi legea finanţării partidelor.

Acum, însă, sunteţi singurul care puteţi repara greşeala politică, foarte repede şi foarte simplu.

Mai mult, aţi fi consecvent cu dumneavoastră, tehnocratul, care, de altfel, aţi gândit corect atunci când, în prima formă a programului de guvernare, aţi inclus amendarea de urgenţă a legislaţiei electorale, cu stabilirea a două tururi de scrutin pentru alegerile de primari.

Ulterior, aţi acţionat însă ca un veritabil politician şi aţi renunţat la această propunere onestă, europeană, democratică. Odată, când o să aveţi timp, probabil ne veţi spune motivul, dar sigur la bază trebuie să fi fost un compormis, la fel ca acela al PNL.

A trebuit să cedaţi ca să primiţi votul de învestitură. N-ar fi asta problema, se întâmplă în politică, toţi fac compromisuri. Ideea este să nu mergeţi prea departe cu aceste compromisuri, fiindcă riscaţi să vă afectaţi grav imaginea de tehnocrat.

Am certitudinea că sunteţi vocea cea mai autorizată să apăraţi cetăţeanul român de greşelile politicului. Şi tocmai eraţi gata să o faceţi.

Înţeleg, aţi fost nevoit să restrângeţi, în programul de guvernare votat în Parlament, bunele intenţii la “democraţie şi reprezentativitate”.

Doar că legea are o hibă: nu respectă nici principiul reprezentativităţii şi nici al legitimităţii. Chiar cred că e neconstituţională, dar până ne lămurim cu asta, sigur nu e conformă cu propriul dumneavoastră program de guvernare.

Eu vă cred că vreţi să fiţi independent politic, dar unii încep să se îndoiască şi spun că tocmai de aceea refuzaţi să reparaţi o eroare gravă electorală. Şi aveţi tot dreptul să o faceţi, când politicul ia decizii care restrâng drepturile cetăţenilor, inclusiv pe cele electorale.

Acum, că şi Curtea Constituţională v-a explicat că puteţi interveni, eu zic să fiţi un veritabil tehnocrat.

E de înţeles că vin partidele mari şi vă spun că, dacă nu staţi cuminte pe înaltul fotoliu, vă iau fotoliul, deci nu trenuie să vă atingeţi de legea care le bagă alegerile în buzunar.

Dar nu se poate să vă lăsaţi intimidat, doar pentru că vă agită moţiuni sau cine ştie ce alte machiavelisme.

Cred că dumneavoastră trebuie să faceţi ce e bine pentru cetăţean, să faceţi treburile să fie constituţionale şi apoi vedem dacă dracul e atât de negru cum pare.

Ar fi mare păcat să nu reparaţi o greşeală politică! Şi nu faceţi ca PNL - vedeţi cât trage de pe urma unui compromis. Dacă era vot într-un singur tur la prezidenţiale, astăzi nu eraţi prim-ministru, pentru că Victor Ponta ar fi avut alte opţiuni.

Nu îi cred pe cei care spun că aveţi ambiţii politice, deşi eu nu văd nimic rău în asta, şi că sunt înţelegeri pe termen lung pentru guverne de uniune-naţională, conduse tot de un tehnocrat, cel mai probabil dumneavoastră. Şi că, pentru asta, trebuie să fiţi foarte bine cu partidul majoritar - care nu e PNL, asta-i limpede - şi care vrea să rămână majoritar.

Să rămână, dacă aşa decide poporul. Iar ca poporul să decidă reprezentativ şi legitim trebuie două tururi. Politica murdăreşte şi vă înţeleg reţinerea, dar să ştiţi că şi jocurile de culise pătează.

Dar, până vă decideţi dacă vreţi să fiţi tehnocrat în guverne politice, mai bine corectaţi legea pentru cetăţeni şi sunt sigură că veţi face istorie şi veţi fi apreciat pentru curajul de a îndrepta greşelile politicului. Apropo de curaj. Poate vă faceţi timp să priviţi componenţa comisiei pentru rezolvarea problemelor plagiatului. Comisia arată o dependenţă îngrijorătoare şi ruşinoasă. În fine, luaţi-le în ordine, dar nu amânaţi când vine vorba să acţionaţi în favoarea cetăţenilor."

 

Mai multe articole despre:
Adriana Săftoiu deputat pnl jocuri de putere