MENIU

Adio ALDE. Un nou grup european apare pe scena politică. Cum mută partidele din România

Președintele grupului ALDE din Parlamentul European a anunțat dizolvarea acestuia și formarea unei noi familii europene de centru, împreună cu Emmanuel Macron.

O mișcare importantă pe scena politicii europene, dar relativ previziblă, a fost anunțată de liderul grupului liberal european Guy Verhofstadt, la Florența.

În timpul dezbaterii cu contracandidații pentru postul de președinte al Comisiei UE, Verhofstadt a declarat dizolvarea ALDE și intenția formării unui nou grup în europarlament, notează Politico.eu

Noua familie, pro-europeană, aflată la centrul spectrului politic, va fi formată împreună cu președintele Franței și cu candidații săi din lista ”Renașterea” și cu oameni din alte partide.

Avertisment dramatic în UE: ”Dacă rușii vin spre noi, nu sunt sigur că i-am putea opri”

Este neclar unde se va situa ALDE România, partidul condus de Călin Popescu Tăriceanu, în condițiile în care Verhofstadt a cerut excluderea acestuia din grup.

Reprezentanții ALDE, printre care europarlamentara Renate Weber, au susținut că discuțiile despre excludere sunt o minciună și l-au acuzat pe Verhofstadt că e în campanie electorală. Deci, un conflict direct.

Însă cei din USR par a fi candidați pentru familia aflată în formare.

Dan Barna a declarat că liderul grupului ALDE în PE, Guy Verhofstadt, ar vrea să participe la un miting al USR-PLUS, pe 24 mai, la București. Barna a mai precizat pentru Mediafax că Alianța 2020 vrea să facă parte din noul grup europarlamentar alături de părți din ALDE, En Marche și Ciudadanos, în viitoarea legislatură.