MENIU

Activitatea lui Dacian Cioloș, surprinsă în imagini

Vizită la Ferma Cățean
Vizită la Ferma Cățean
Ile de La Réunion, Franța
Ile de La Réunion, Franța
Ile de La Réunion, Franța
Insulele Canare, Spania
Ile de Mayotte, Franța
Ile de Mayotte
Coreea de Sud
Beijing, China
Beijing, China
Watermael-Boitsfort, Belgia
Madeira, Portugalia
Andalucía, Spania

Dacian Cioloş, noul premier desemnat al României, este de profesie inginer agronom, având peste 15 ani de experienţă în domeniu şi recunoaştere atât în plan naţional, cât şi peste hotare. Fotografiile postate pe pagina sa de Facebook vorbesc de la sine. 

Dacian Cioloş a devenit mai cunoscut în propria ţară abia în 2007 când a ocupat, pentru un an, funcţia de ministru al Agriculturii în guvernul lui Călin Popescu Tăriceanu. La cei 38 de ani ai săi de atunci, Dacian Cioloş a devenit unul dintre cei mai tineri miniştri din istoria post-decembristă. Din iulie 2009, a preluat conducerea Comisiei prezidenţiale pentru politici publice de dezvoltare a agriculturii în România.

Preluarea postului de Comisar European pentru Agricultură în 2010 - unul dintre cele mai importante din Comisia Europeană - a fost o lovitură dată de România. Cioloș a fost propunerea susținută puternic de Traian Băsescu. Pentru obținerea funcției a fost nevoie de un lobby puternic în UE, în special în zona PPE, și de un turneu în capitalele europene, derulat chiar de către Dacian Cioloș, care și-a expus viziunea privind reforma Politicii Agricole Comune.

Din funcţia de comisar european pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală, Cioloș a coordonat reforma Politicii Agricole Comune pentru perioada 2014-2020 - un proiect ambițios, care avea printre altele rolul de a croi un sistem mai echitabil de acordare a subvențiilor și de a aduce avantaje egale noilor state membre UE, inclusiv României.

În luna iulie a acestui an, Jean-Claude Juncker, preşedintele Comisiei Europene, l-a desemnat pe Dacian Cioloş în funcţia de consilier special privind securitatea alimentară internaţională. Dacă va fi numit premier, Cioloş va trebui să renunţe la această poziţie, pas pe care nu îl făcuse, cu cîteva ore înaintea desemnării sale, după cum arată Comisia Europeană într-un răspuns transmis postului Realitatea Tv. 

Preşedintele Klaus Iohannis a anunțat, marţi, la Palatul Cotroceni, că îl desemnează pentru funcția de prim-ministru al României pe Dacian Cioloș. "Este nevoie de un prim-ministru independent, o persoana curată, integră. Este nevoie de partide fără corupți. Avem nevoie de întărirea statului de drept", a subliniat Klaus Iohannis.

Dacian Cioloş a declarat, ulterior anunțului făcut de președintele Klaus Iohannis, că mulţumeşte pentru încrederea care i-a fost acordată şi a adăugat că va face tot ce îi stă în putinţă pentru a se ridica la înălţimea aşteptărilor.

Mai multe articole despre:
activitate Dacian Cioloş