MENIU

A murit Mircea Ionescu Quintus, președintele de onoare al PNL. Ce mesaje a transmis clasa politică

Mircea Ionescu-Quintus, președinte de onoare al PNL, s-a stins din viață, vineri, la vârsta de 100 de ani.  A fost membru al PNL vreme de 80 de ani şi un simbol al liberalismului din România. Seniorul liberal a încetat din viață în casa sa din Ploiești şi va fi înmormântat luni.

Moartea seniorului liberal Mircea Ionescu Quintus a întristat colegii de partid, dar şi restul clasei politice. Cu toţii au transmis public mesaje de condoleanţe. Anunțul decesului a venit chiar când liberalii erau reuniți la Brașov pentru Consiliul Național. 

 

 


Potrivit unei informări a PNL, trupul neînsuflețit al seniorului liberal va fi depus, duminică, la ora 12,00, la capela Bisericii Buna Vestire din Ploiești, iar seara, de la ora 19,00, este programată slujba de priveghi.

Slujba de înmormântare va avea loc luni, de la ora 12,00, la aceeași biserică, surse apropiate familiei spunând că înhumarea va fi făcută la Cimitirul Viișoara.

Ce mesaj a transmis preşedintele Iohannis

”Ne-am despărțit astăzi de un adevărat senior al politicii românești, domnul Mircea Ionescu-Quintus. În ciuda secolului zbuciumat pe care l-a traversat, a rămas mereu fidel crezului liberal, cu care s-a identificat și pe care l-a servit fără încetare.

Domnului Quintus îi datorăm multe lucruri bune din viața noastră publică, dar mai ales contribuția la revigorarea unei doctrine democratice în anii ’90 și la dezvoltarea unei culturi a dialogului, civismului și integrității actului politic.

Așa a fost domnul Quintus și așa ne vom aduce aminte de Domnia sa: un om de stat demn și responsabil, senin, cu spirit moderat și profund devotat țării sale. Călătoria seculară a domnului Quintus se încheie aici, însă moștenirea sa politică va rămâne pentru noi o profesiune de credință. Dumnezeu să-l odihnească!”, a scris președintele Klaus Iohannis, pe Facebook.

Decorat de preşedintele României

Mircea Ionescu Quintus a primit anul acesta, la împlinirea vârstei de 100 de ani, Steaua României în grad de ofiţer, "în semn de înaltă apreciere pentru contribuția la viaţa democratică din România, pentru dăruirea de care a dat dovadă de-a lungul întregii sale cariere politice, precum şi pentru exemplul de conduită civică", anunţa Administraţia Prezidenţială.

Este, de fapt, o avansare în grad, făcută la propunerea lui Klaus Iohannis. Preşedintele de onoare al PNL a mai fost decorat în trecut, tot de ziua lui, cu Steaua României în grad de cavaler. 

Din cei 100 de ani de viață, 80 au fost petrecuți în PNL, Mircea Ionescu Quintus fiind cel mai vechi membru al acestui partid. ”Un singur lucru îmi doresc: sănătate! Deci, să ne fie bine. Să fie mai puține diferențe între bogați și săraci! Ne tragem din daci, bogați sau săraci. Acum doar săracii coboară din dacii!”, a spus Quintus în luna martie a acestui an, de ziua lui.