MENIU

7 ONG-uri cer retragerea OUG privind graţierea. "Pot beneficia şi cei care au comis violuri, crime"

Asociaţia non-guvernamentală APADOR-CH susţine că proiectul de OUG privind graţierea este redactat "în grabă şi neglijent", la unele prevederi putând avea beneficii cei care au comis omoruri, violuri, acte de terorism, crime împotriva umanităţii. ONG-ul cere retragerea proiectelor de ordonanţă. De asemenea, alte şapte ONG-uri cer retragerea proiectelor de ordonanţă privind justiţia.

Reprezentanţii asociaţiei susţin că o decizie de graţiere colectivă nu ar rezolva supraaglomerarea din penitenciare şi declară că proiectului actual îi lipseşte şi corelarea unor texte legale.

"Concret, în articolul 2 al proiectului se prevede graţierea parţială (cu ½) a pedepsei aplicate <>.Dintr-o omisiune de corelare, articolul 3 alineatul 4 din proiect nu prevede exceptarea de la graţierea parţială pentru niciun fel de infracţiuni, astfel că este posbil ca de graţierea parţială (1/2 din pedeapsă sau chiar a restului de pedeapsă) să beneficieze şi cei care au comis omoruri, violuri, tâlhării, pedofilie, trafic de droguri, trafic de persoane, terorism, crime împotriva umanităţii (!). De exemplu, de această graţiere vor putea beneficia şi Ion Iliescu, Petre Roman alături de ceilalţi învinuiţi în dosarul Mineriadei, proaspăt redeschis tot după o condamnare a statului român la CEDO, sau în dosarul Revoluţiei.Asociaţia solicită îndreptarea acestei erori şi prevederea în proiect că infracţiunile exceptate de la graţierea integrală (art. 1 din proiect) sunt exceptate şi de la graţierea parţială (art. 2 din proiect)", se arată într-un comunicat APADOR-CH.