MENIU

Ioan Mircea Paşcu contestă filmul "California Dreamin"

"California Dreamin", unul dintre cele mai premiate filme româneşti anul trecut, nu este pe placul europarlamentarilor români. Selectată şi propusă de Parlamentul European să reprezinte România la un festival de film din cadrul Anului Dialogului Intercultural, pelicula lui Cristian Nemescu este contestată de deputatul european Ioan Mircea Paşcu.

Potrivit jurnaliştilor de la Ziua, Ioan Mircea Paşcu spune că filmul nu promovează imaginea României şi "valorile care ţin de dialogul intercultural". Mai mult, europarlamentarul susţine, citat de ziarişti, că filmul conţine "limbaj obscen, scene de sex şi violenţă explicite".

Selecţia filmelor pentru festival este făcută de Uniunea Europeană a Institutelor Culturale Naţionale, o reţea a asociaţiilor centrelor culturale din care şi România face parte. Iniţial, propunerea Uniunii a fost pelicula "Restul e tăcere", regizată de Nae Caranfil, însă povestea tânărului care se visează regizor de cinema a fost mai puţin convingătoare decât scenariul filmului "California Dreamin", care a luat premiul Un Certain Regard la ediţia de anul trecut a Festivalului de la Cannes.