MENIU

Dorel Vișan, umilit de stat. Pensie de mizerie pe care o primește după o viață pe scenă

Actorul Dorel Vișan primește după o carieră de 58 de ani o pensie de doar 1.400 de lei. Artistul în vârstă de 86 de ani a dezvăluit că este dezamăgit de acestă situație și că se descurcă greu financiar. Totodată, acesta a povestit că a renunțat la viața de oraș și s-a mutat la țară, unde are diferite activități gospodărești de care este mândru. 

Cu mai mult timp în urmă, Dorel Vișan mărturisea că pensia sa era suficientă doar pentru a cumpăra un bilet de avion Cluj-București. Lunar îi intră în cont aproximativ 1.400 de lei.

De asemenea, actorul a precizat că beneficiază de o indemnizație de merit pentru contribuția sa în domeniul artistic, însă, chiar și așa, se descurcă cu greu din punct de vedere financiar.

Dorel Vișan, actor de film și teatru, s-a născut la 25 iunie 1937, în localitatea Bulzeștii de Sus, județul Hunedoara.

Și-a începu cariera artistică la Teatrul Național din Cluj-Napoca, unde a fost angajat încă din anii studenției. A absolvit Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale” din București și a devenit repede un nume de referință în teatrul românesc.

Dorel Vișan s-a distins în numeroase roluri pe scenă, dovedind o mare flexibilitate și capacitate de a interpreta personaje complexe. A jucat în multe piese clasice și moderne, fiind apreciat pentru interpretarea sa profundă și emoțională.

În cinematografie, Dorel Vișan a avut de asemenea o carieră impresionantă. Printre cele mai cunoscute filme în care a jucat se numără "Păcală" (1974), "Tănase Scatiu" (1976), "Bietul Ioanide" (1979), "Moromeții" (1987), și "Cel mai iubit dintre pământeni" (1993). Aceste roluri i-au adus recunoașterea și admirația publicului, precum și numeroase premii și distincții.

În anii următori, Dorel Vişan a jucat în filmele "Magnatul" (2004) şi "Sistem nervos" (2005). În paralel cu activitatea sa artistică de pe scena Teatrului din Cluj şi din filme, a fost şi director al Teatrului „Lucian Blaga” din Cluj, precum şi profesor la Universitatea „Babeş-Bolyai” din acelaşi oraş.

Mai multe articole despre:
dorel visan pensie dorel visan