MENIU

Vipera NEAGRĂ din Rusia și Ucraina, zărită în pădurile din jurul Iașiului. Apariția alimentează temerile

Vipera neagră nicholschii, supranumită și vipera timidă, a fost zărită în zona pădurii de la marginea Iașului. Potrivit specialiștilor, în urmă cu 10-15 ani era o raritate semnalarea prezenței viperelor în județ Iași și îi avertizează pe amatorii de senzații tari să nu facă gesturi necugetate. Statisticile arată că 90% dintre mușcăturile de viperă sunt provocate de gesturi teribiliste, nu de atacuri inevitabile ale șerpiilor.

Vipera a fost fotografiată în zona ,,Valea lui David”, în weekend, de către o trecătoare în prin pădurea Bârnova de la marginea Iașului, imaginea  fiind postată  ulterior pe un grup de Facebook, potrivit Ziarul de Iași.

 

Viperele negre din specia nikolskii sunt văzute foarte rar, fiind considerate șerpi timizi, care se retrag imediat la adăpost. De aceea, așa cum a explicat drd. Paul Cristian Dincă, specializat în herpetologie și administrator în cadrul Stațiunii de Cercetare Agigea, întâlnirea cu un astfel de animal îi poate speria pe unii, deși nu ar trebui.

,,Vipera aceasta face parte dintr-o specie destul de cunoscută de specialiști, noi spre exemplu, în laboratorul de herpetologie de la Facultatea de Biologie le studiem de peste 15 ani, fiind populație însemnată, dar să zicem relativ puțin cunoscută de către oameni prin prisma faptului că încearcă de obicei să se ascundă foarte mult. Nu e niciun pericol la mijloc, pentru cei care nu au luat contact deloc cu ele poate fi un pic înfricoșător, dar un om educat este de fapt un om lipsit de probleme în natură”, a declarat acesta.

Particularitățile viperei

Vipera nikolskii este un șarpe care se face remarcat prin culorile diferite pe care le are. Exemplarele ajunse la maturitate sunt complet negre, iar juvenilii sunt gri-albăstrui sau maronii cu model pe spate. În partea de est a țării, există și exemplare negre, dar și exemplare gri, gri-albăstrui sau cărămizii.

 

Mai multe articole despre:
vipera neagra nicholschii iasi alerta