MENIU

Plajele din Grecia, invadate de meduze mov. Antidotul pentru inflamația severă

Meduzele mov au inundat mările grecești, provocând îngrijorare atât în rândul autorităților elene, cât și al turiștilor.

Observatorul Elen pentru Biodiversitate atrage atenția asupra unei specii periculoase de meduză care s-a răspândit în ultimii ani în zonele de coastă ale teritoriile grecești și a ajuns la o adevărată "erupție" în vara anului 2022.

Dimitris Vafeidis, profesor de biodiversitate marină și președinte al Departamentului de agricultură, ihtiologie și mediu acvatic al Universității din Thessalia, a enumerat pentru presa din Grecia cauzele care au dus la o erupție a populației de meduză mov.

Temperaturi ridicate și pescuit excesiv

"Este un fenomen care a început în urmă cu o lună, ca urmare a creșterii bruște a temperaturii. Fenomenul a fost relativ neobișnuit în trecut, dar în ultimele decenii se înregistrează frecvent temperaturi mai ridicate decât în mod obișnuit în luna mai. Această situație, combinată cu pescuitul excesiv al peștilor prădători mari - ton, bonito, pește-spadă - are ca rezultat explozia populației de meduze", explică profesorul elen.

În ceea ce privește zonele care se confruntă cu cele mai mari probleme la mijlocul lunii iunie 2022, doctorul Vafeidis menționează Attica, Cicladele, Halkidiki, Corint, în timp ce există date că viețuitoarele marine se înmulțesc și în zone din Marea Ionică, notează ziare.com.

Profesorul de Biodiversitate Marină adaugă că „cel mai important factor este creșterea temperaturii mării”. Menționează chiar și faptul că unii dintre colegii săi au subliniat că la mijlocul lunii mai s-a înregistrat o temperatură a apei de suprafață în Thermaikos care a ajuns la 26 de grade. „Este ceva foarte neobișnuit pentru sezon. Această temperatură ridicată variază de la o regiune la alta, așa că există un decalaj în manifestarea fenomenului cu meduze mov în diferite locuri din Grecia”, subliniază el.

Estimări privind evoluția fenomenului

Vafeidis a făcut estimări cu privire la evoluția fenomenului, vorbind, în același timp, despre posibilitatea unui al doilea val în această vară: „Această explozie a populației este urmată de o scădere bruscă. Este sigur că în următoarele săptămâni condițiile climatice se vor schimba. Este un dat, de asemenea, că acțiunea vântului se va intensifica în anumite zone și că valurile vor ajuta la reducerea populației.

Ceea ce vedem și ceea ce percepem – ceva deranjant în turism și în toată activitatea economică de coastă – este că meduzele mov se apropie de țărmuri. În principal din cauza calmului mării, precum și a curenților care aduc meduzele la țărm. Când vremea se schimbă - adică atunci când acțiunea intensă a valurilor, care este caracteristică de la începutul lunii iulie - atunci vom vedea într-adevăr o relaxare a fenomenului. Nu înseamnă că meduzele vor dispărea imediat. Adevărul este însă că explozia demografică va fi clară. Totodată, însă, nu este exclus să existe o recidivă a fenomenului în perioada de timp pe care am văzut-o în mod tradițional în toți acești ani. Cu alte cuvinte, am văzut aceste explozii demografice în timpul temperaturilor ridicate din iulie și august, dar nu și în mai”, adaugă doctorul Vafeidis.

Profesorul de Biodiversitate Marină subliniază concluziv: „La sfârșitul lunii iunie – începutul lunii iulie vom asista la o relaxare a fenomenului și sperăm că această invazie să nu se repete odată cu următoarea creștere a temperaturii de la jumătatea lunii iulie și august. Există totuși probabilitatea unui al doilea val”.

Mijloacele de limitare a populației de meduze sunt costisitoare și puțin eficiente: „În vestul Mediteranei au fost folosite plase de colectare în apropierea unităților turistice, dar este o investiție foarte costisitoare și cu rezultate slabe, așa că am spune cu mare certitudine că intervenție cea mai eficientă și sigură este cea a Naturii”.

Cât de periculoase sunt pentru oameni

Profesorul adaugă ferm că trebuie să evităm în orice fel contactul cu meduzele mov. „Curiozitatea este un prieten rău. Sunt animale frumoase, dar ascund toate aceste otrăvuri care ne obligă să ne protejăm”.

„Meduzele, în general, sunt "dotate" cu un grup specializat de celule de atac. De îndată ce aceste celule sunt stimulate – mecanic sau chimic – lansează sulițe minuscule. Sulițele minuscule invadează gazda – adică invadează victima – și, în funcție de toxina aflată în diverse specii, provoacă diferite efecte. Meduzele mov conțin o neurotoxină care se caracterizează printr-un pH foarte scăzut. Contactul cu această substanță este similar, într-o oarecare măsură, cu reacția pielii dacă se aruncă acid pe ea. Înțepătura este deosebit de periculoasă pentru grupurile de oameni incluse în categoria celor vulnerabile. Vorbim despre copii și vârstnici. Acestora li se adaugă toți cei care au o vulnerabilitate la șocuri alergice sau alergeni”, subliniază profesorul.

Mai multe articole despre: