MENIU

10 cheltuieli pe care să le iei în considerare înainte să adopți un câine (P)

10 cheltuieli pe care să le iei în considerare înainte să adopți un câine

Câinii sunt niște animale de companie atât de drăguțe și jucăușe încât de multe ori stăpânii iau decizia de a adopta un cățel fără să ia în calcul toate cheltuielile care apar odată cu noul membru al familiei și pe care s-ar putea să nu și le permită: de la mâncare, la cheltuieli medicale, jucării sau dresaj. Care sunt principalele cheltuieli la care să te gândești înainte să adopți un câine?

Mâncare

Unele dintre cele mai mari cheltuieli asociate animalelor de companie sunt cele legate de mâncare. Când e vorba de hrana umedă a câinilor sau gustările pe care le folosești ca recompense e bine, în general, să achiziționezi cele mai bune variante pe care ți le poți permite, pentru că și ei au nevoie de mâncare echilibrată fără mulți aditivi și conservanți adăugați. Și cu cât sunt mai bune, cu atât sunt mai scumpe, lucru care poate însemna o presiune financiară.

Îngrijire veterinară 

O altă categorie importantă de costuri la care trebuie să te gândești este cea legată de veterinar: vaccinuri, consultații periodice sau de urgență, investigații. Vara poți să ajungi cu el la veterinar pentru că e plin de căpușe, iarna pentru că dezvoltă o intoleranță la anumită mâncare și tot așa. Pe lângă acestea, trebuie să iei în calcul și costurile cu medicamentele: tratamente, deparazitări, vitaminte. Iar pe măsură ce înaintează în vârstă trebuie să fii pregătit să apară problemele specifice, la fel ca la oameni. 

Jucării

Ca să îți menții câinele fericit și să îi stimulezi atenția va trebui să investești și în jucării pentru el, al căror cost diferă în funcție de complexitatea jucăriei și materialele din care este făcută. Și aici este bine să alegi responsabil și să nu alegi cea mai ieftină variantă, pentru a evita ca animăluțul tău să ingereze substanțe toxice.

Dresaj

Deși poate părea o cheltuială extra de care nu ai neapărat nevoie, dresajul este foarte important, mai ales în primii ani. Și dacă știi că tu nu ai timpul sau răbdarea pentru asta, va trebui să mergi cu cățelul tău la cineva specializat, ceea ce reprezintă un cost în plus, dar îți aduce în același timp foarte multe beneficii.

Asigurare medicala

Asigurarea medicală pentru animalul de companie cuprinde de multe ori atât partea de cheltuieli neprevăzute ce țin de sănătatea lui, ca de exemplu un accident, cât și de acoperirea unor daune pe care le-ar putea provoca, lucru util în special la animalele mari, cu multă energie. Prețurile vor varia în funcție de prețul ales, dar e posibil ca pe termen lung să te scutească de la niște cheltuieli mai mari.

Cutie transport

Dacă plănuiești să mergi des în vacanțe alături de animăluțul tău, e bine să te gândești de la început că va trebui să achiziționezi și o cutie de transport. Dacă vrei să mergi cu avionul, ea va trebui să respecte și anumite norme.

Loc de dormit

Câinelui tău îi va trebui un loc de dormit al lui, mai ales dacă vrei să îi impui ca regulă să nu se urce în pat sau pe canapea. Sigur că vei găsi multe modele la prețuri diferite, dar dacă ții la confortul lui, un pătuț te va ajunge câteva sute de lei bune. Din păcate nu prea funcționează varianta unui pătuț la mâna a doua, întrucât cățeii sunt teritoriali cu lucrurile lor și s-ar putea să refuze să doarmă în el dacă simte mirosul altui câine.

Unelte pentru tuns

Dacă nu vrei să apelezi la servicii specializate de cosmetică pentru tuns, va trebui să investești în unelte pentru tuns acasă. Și acestea pot ajunge la câteva sute de lei, la care trebuie să adaugi și timpul pe care va trebui să îl dedici acestei activități.

Servicii de îngrijire/tuns/etc

În funcție de rasă și talia cățelului, serviciile de cosmetizare pot de asemenea reprezenta un cost semnificativ. Chiar și serviciile de bază, de tipul tuns și tăiatul unghiilor reprezintă un cost de câteva sute de lei pe an, chiar mai mult pentru stăpânii care doresc servicii cosmetice extra pentru animăluțele lor.

Lesă/Zgardă

O cheltuială obligatorie atunci când adopți un câine este cea cu lesa pentru plimbare, pe care o poți ține chiar câțiva ani dacă e dintr-un material bun și câinele se înțelege bine cu ea, la care se adaugă zgarda împotriva puricilor sau căpușelor, care trebuie schimbată mult mai des.

Toate aceste cheltuieli vor varia în funcție de rasa și talia câinelui, de stilul de viață al acestuia sau forma fizică, iar la ele mai putem adăuga multe altele, precum cazarea în pensiuni pentru căței, bonă pentru câini, hăinuțe sau alte accesorii. În momentul în care luăm decizia adopției trebuie să ne asigurăm că îi putem oferi câinelui toate lucrurile de care are nevoie.