MENIU

Singurul loc din România unde se pot găsi pietre preţioase în munţi sau în albiile râurilor

Comuna Colti, judetul Buzau, este singura localitate din Romania in care se gaseste chihlimbar in albiile raurilor sau in stancile muntilor, scrie stiridebuzau.ro.

In casa cu etaj ridicata in anii 70 de comunitatea locala, se afla, singura colectie de romanit din lume. Aici se afla cel mai vechi chihlimbar ce dateaza de acum 60 de milioane de ani.

Asemanat cu misterioasul orichalc sacru la atlanti dupa unii istorici, chihlimbarul de la Colti a primit in urma cu un secol medalia de aur in cadrul unei expozitii de la Paris.Mai mult decat atat Buzaul mai detine un ravnit record recunoscut in toata lumea. Cea mai mare piatra de romanit din lume se afla expusa la Muzeul judetean iar cea de-a doua ca greutate la muzeul din Colti.

Apreciat chiar si de cuplul Ceausescu, din chihlimbarul de Buzau se zvoneste ca si celebrul Stalin avea confectionata o pipa. Muzeul chihlimbarului de la Colti, contine pe langa colectia de chihlimbar si colectii de flori de mina, roci, fosile si pietre semipretioase. Tot aici se mai afla documente privind exploatarea chihlimbarului, proprietatea asupra pamantului, atestarea documentara a localitatii Colti.

Chihlimbarul, cunoscut inca din antichitate, se gaseste in putine locuri din lume, iar in Romania, singurul loc de unde s-a extras vreodata este comuna Colti. Este considerat cel mai vestit din lume pentru diversitatea de culori in care se gaseste. Cercetatorii au descoperit pana acum 160 de nuante.

La Colti au existat opt mine de exploatare a chihlimbarului iar acestea au dat doua bucati de chihlimbar de dimensiuni impresionante, de aproximativ 2 si respectiv 3,5 kilograme, care acum sunt expuse in muzee.

Si astazi sunt destui cei care cutreiera muntii cu tarnacopul in spate. Oamenii din sat ii recunosc de departe: sunt cautatorii de chihlimbar. Florin Carabus este unul dintre ei. Cunoaste secretele muntilor si sapa exact in locurile potrivite.O bucata de chihlimbar depaseste extrem de rar 400 de grame, majoritatea avand intre 3 si 50 de grame. Florin a gasit o nestemata de aproape 900 de grame.

Mai multe articole despre:
Buzău colţi ambra chihlimbar