MENIU

Sibiu: 80 de copii de grădiniţă, înghesuiţi în clase de 16 metri pătraţi

Un cartier întreg din Sibiu, cu 12.000 de locuitori, nu are grădiniţă cu program prelungit şi aproape 80 de copii se vor înghesui, începând de luni, în clase de 16 metri pătraţi, amenajate în cadrul unei şcoli. Construcţia unei grădiniţe noi a început în 2007, cu bani de la Guvern, însă lucrările s-au oprit la jumătate.

Cartierul Ştrand, din Sibiu, nu este unul dintre cele mai mari din oraş, dar tot are peste 12.000 de locuitori şi continuă să se extindă de la an la an, cu ceea ce se numeşte Ştrand II. Este un cartier de blocuri în care locuiesc foarte mulţi tineri cu copii şi este şi singurul din oraş în care nu există o grădiniţă, de stat, cu program prelungit, unde părinţii să îşi poată lăsa liniştiţi copiii până la ora 16.00 sau 17.00, când ies de la serviciu.

Grădiniţa din cartier, cu program până la ora 12.00, este amenajată în câteva spaţii ale Şcolii Gimnaziale numărul 1, dar în condiţii improprii desfăşurării activităţii. Mai exact, în clasele în care, de luni, vor învăţa aproximativ 80 de copii mici, nu încap, nici măcar, 20 de scaune în cei 16 metri pătraţi. Copiii din grupele mici se mai descurcă, după cum precizează reprezentanţii şcolii, însă cei mai mari trebuie să se joace sau să stea pe scaune pe rând.

Construcţia unei grădiniţe, care să rezolve această problemă, a început încă din 2007. Valoarea totală a investiţiei, derulată cu bani de la bugetul statului, depăşeşte 4 milioane de lei. Din 2010 însă, Guvernul nu a mai alocat niciun leu pentru finalizarea clădirii, investiţia oprindu-se la jumătate.

"Problema este că totul începe să se piardă. Se deteriorează şi ce s-a făcut şi se fură. În plus, este un spaţiu insalubru în apropierea şcolii, dar şi pentru întreg cartierul. Se fură din instalaţii şi, mai nou, au început să fure până şi zidăria. Sparg cărămizile şi le fură", a declarat directorul Şcolii nr. 1, Claudiu Canciu.

 

Mai multe pe Mediafax.

Mai multe articole despre:
şcoală guvern copii grădiniţă Sibiu