MENIU

Scandalul nevăzătorilor închipuiţi. Conturile Asociaţiei Naţionale a Nevăzătorilor sunt blocate

Acuzaţii grave la adresa Asociaţiei Nevăzătorilor din România. Mai multe persoane susţin că şefii filialelor au înşelat statul ca să încaseze fără niciun drept ajutor de handicap. În complicitate cu medicii, mii de persoane se declară nevăzătoare, însă în realitate nu au nicio problemă de sănătate. Conducerea asociaţiei susţine că acuzele grupului de iniţiativă sunt nefondate şi fără un temei legal.

Aproximativ 500 de persoane din cadrul Asociaţiei Nevăzătorilor susţin că şefii unor filiale din ţară fabrică pe bandă nevăzători ca să aibă cât mai multe cotizaţii. În plus, oamenii se plâng că toate conturile asociaţiei sunt blocate şi nu primesc niciun sprijin din partea conducerii.

În plus, aceştia afirmă că în România, la ora actuală, sunt peste 50 de mii de persoane declarate nevăzătoare, dar care nu ar avea deficienţe de vedere. Chiar şi Avocatul Poporului, Victor Ciorbea, clarifică termenul de „nevăzător”. Acesta precizează că în legislaţia din domeniul pensiilor, orb sau nevăzător înseamnă exclusiv lipsa absolută a vederii.

Potrivit datelor ANR, la ora actuală sunt înregistraţi în jur de 60 de mii de nevăzători. Conducerea Asociaţiei Nevăzătorilor din România respinge acuzaţiile grupului de iniţiativă pentru reforme care s-a format în cadrul organizaţiei.

Ţinem să subliniem de la început că, Grupul de iniţiativă nu este înregistrat ca persoană juridică, nu are o identitate clară, iar acuzele sale sunt lansate în condiţiile necunoaşterii legilor şi a realităţii în domeniu. Astfel, interesul asociaţiei noastre a fost întotdeauna ca numai deficienţii de vedere autentici de toate gradele să fie încadraţi legal într-un grad de handicap.

În prezent, în România sunt peste o sută de mii de persoane nevăzătoare.

Mai multe articole despre:
scandal nevăzători