MENIU

Medicii din Caraş-Severin acuzaţi de luare de mită pentru decizii de pensionare, trimişi în judecată

Şeful Serviciului de Evaluări Medicale de la Casa de Pensii Caraş-Severin, dr. Sebastian Telbis, şi medicii Ioan Dorel Ungur şi Ioan Octavian Cenda, acuzaţi că au eliberat ilegal decizii de pensionare, au fost trimişi în judecată pentru luare de mită.

Medicul Sebastian Telbis va fi judecat pentru 291 de infracţiuni de luare de mită, iar Ioan Dorel Ungur şi Ioan Octavian Cenda, pentru opt şi, respectiv, patru astfel de fapte.

Procurorii Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie arată, în rechizitoriul trimis instanţei, că Sebastian Telbis - medic expert al asigurărilor sociale, angajat al Serviciului de Evaluări Medicale din cadrul Casei de Pensii Caraş-Severin, Ioan Dorel Ungur - medic al Biroului de Expertiză Medicală şi Recuperarea Capacităţii de Muncă din cadrul Casei Judeţene de Pensii Caraş-Severin, zona Caransebeş şi Ioan Octavian Cenda - medic expert al asigurărilor sociale, angajat al aceleiaşi instituţii, pentru zona Oraviţa-Moldova Nouă-Bozovici, au primit diverse sume de bani şi alte foloase materiale de la pacienţi care s-au prezentat la cabinete pentru expertizarea capacităţii de muncă, în vederea obţinerii sau, după caz, a prelungirii deciziei de pensionare pentru grad de invaliditate. Pacienţii au solicitat eliberarea unor decizii medicale privind pierderea sau diminuarea capacităţii de muncă, respectiv atestarea oficială a gradului de invaliditate şi a drepturilor de asigurări sociale ce decurg din această încadrare.

"Din probatoriul administrat pe parcursul urmăririi penale a reieşit faptul că darea de bani sau alte bunuri medicilor de către unii pacienţi a fost urmarea temerii, alimentată de discuţiile purtate de pacienţi pe holurile instituţiei, că inculpaţii pretind bani pentru eliberarea/prelungirea deciziilor de pensionare pentru caz de boală, în caz contrar pacientul fiind trimis pentru investigaţii medicale suplimentare, costisitoare, putându-se ajunge la pierderea dreptului la pensie. Astfel, s-a creat o obişnuinţă în a da bani medicilor, deciziile fiind semnate înainte ca pacienţii să intre în cabinet, aceştia din urmă venind pregătiţi să-i remunereze pe medici", au scris procurorii în actul de sesizare a instanţei.

Anchetatorii au găsit la percheziţiile făcute în locuinţa medicului Sebastian Telbis şi la cabinetele unde îşi desfăşura activitatea 107.915 de euro, 480 de lire sterline, 4.120 de dolari şi 52.644 de lei, sumele fiind indisponibilizate. Totodată, au fost identificate două carnete cec emise de o bancă din Austria, având solduri de 137.178 de euro, respectiv 41.041 de euro.

Procurorii au confiscat de la Telbis bunurilor mobile şi imobile în valoare totală de aproximativ un milion de euro, între care opt apartamente şi case, precum şi opt terenuri.

"Având în vedere sumele mari de bani care au fost găsite şi ridicate de la inculpat, precum şi numărul imobilelor, proprietatea sa şi a rudelor sale, pe care nu le poate justifica, precum şi faptul că nu a făcut dovada că ar fi realizat venituri şi din alte activităţi licite, în cauză s-a apreciat că sunt aplicabile dispoziţiile art. 112^1 Cod penal privind confiscarea extinsă şi asupra celorlalte sume de bani (aprox. 300.000 euro) şi imobile indisponibilizate (bunurile imobile au fost evaluate conform preţului de piaţă, constatându-se că cele 8 apartamente şi case au o valoare de 490.000 euro, cele 8 terenuri o valoare de 165.000 euro, iar cele 4 garaje o valoare de 25.000 euro, deci o valoare totală de aprox. 685.000 euro). S-a constatat, astfel, că valoarea bunurilor dobândite de către inculpat, într-o perioadă de 5 ani înainte de săvârşirea infracţiunilor, depăşeşte în mod vădit veniturile obţinute de acesta în mod licit. Ca atare, în cauză s-a instituit măsura confiscării extinse asupra bunurilor mobile şi imobile ale inculpatului în valoare totală de aprox. 1.000.000 euro", au precizat procurorii în rechizitoriu.

De asemenea, procurorii au pus sechestru asigurător pe 1.490 de euro şi 2.925 de lei, sume ridicate în urma percheziţiei domiciliare la locuinţa lui Ioan Dorel Ungur, precum şi pe 200 de euro şi 800 de lei, sume găsite la percheziţia de la cabinetul medical al lui Ioan Cenda.

Dosarul a fost trimis pentru soluţionare Tribunalului Arad, ca instanţă desemnată de Curtea de Apel Timişoara.

Mai multe articole despre:
procurori percheziţii anchetatori