MENIU

DSP Bacău nu a găsit nicio sursă de infecţie în Secţia Nou-născuţi din Neamţ unde un bebeluş a murit

Autorităţile sanitare din judeţul Neamţ nu au descoperit nicio sursă de infecţie în Secţia de Nou-născuţi a Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU) Neamţ, unde un bebeluş a murit, iar fratele său geamăn a contractat bacteria Klebsiella, după ce instituţia a prelevat noi probe de sanitaţie.

Reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Neamţ au declarat că probele de sanitaţie prelevate din aer şi de pe suprafeţe din Secţia de Nou-născuţi a SJU Neamţ sunt conforme.

De asemenea, inspectorii sanitari au constatat că stocurile de dezinfectanţi, materiale de curăţenie şi sanitare sunt în cantităţi suficiente în secţia respectivă.

”În contextul generat de decesul nou-născutului prematur din 17 iulie, inspectorii Departamentului de Control al DSP Neamţ au recoltat din Secţia Nou-născuţi a SJU Neamţ zece spălături de suprafeţe şi trei probe de aeromicrofloră, care au fost analizate în Laboratorul de Investigaţie în Sănătate Publică din cadrul DSP Neamţ. Rezultatele acestor analize sunt conforme normelor Ministerului Sănătăţii, fără a se izola germeni patogeni în Secţia Nou-născuţi”, a declarat, vineri, pentru News.ro purtătorul de cuvânt al DSP Neamţ, Mirela Grădinaru.

Autorităţile sanitare din Neamţ au anunţat că ancheta epidemiologică va continua, sub coordonarea metodologică a medicilor de la Centrul Regional de Sănătate Publică Iaşi. Rezultatele finale vor făcute publice după comunicarea de către medicii legişti a cauzelor care au dus la moartea bebeluşului, stabilite în baza analizelor anatomopatologice.

Şi Institutul de Sănătate Publică Iaşi a început o anchetă la Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU) Neamţ.

Cei doi bebeluşi gemeni au fost născuţi prematur la Spitalul din Piatra Neamţ, în 9 iulie, în urma unei operaţii de cezariană. După câteva zile de la naştere, unul dintre bebeluşi a murit.

Conform presei locale, reprezentanţii spitalului din Piatra Neamţ au declarat că, imediat după naştere, gemenii au fost puşi pe terapie intensivă în secţia de neonatologie, sub tratament de specialitate, respectiv pe antibioterapie de protecţie.

Medicii de la Piatra Neamţ au precizat că ”terapia antibacteriană aplicată a fost pentru o infecţie”, scria presa locală.

În aceste condiţii, părinţii gemenilor au solicitat medicilor transferul copiilor la un spital din Iaşi, însă au fost refuzaţi. În cele din urmă, familia a reuşit să ia legătura cu un medic de la Spitalul de Pediatrie din Iaşi, care a înlesnit transferul bebeluşului care a supravieţuit.

În urma necropsiei copilului decedat, medicii au stabilit că acesta a murit din cauza unor  ”focare hemoragice cerebrale”, despre care reprezentanţii Spitalului din Piatra Neamţ au spus că sunt "destul de frecvente la copii născuţi prematur".

Legat de infecţia cu Klebsiella, managerul SJU Piatra Neamţ a susţinut că în săptămâna în care s-au născut gemenii DSP a făcut un control, iar rezultatele au arătat că nu există ”niciun fel de încărcătură bacteriană”.

"În săptămâna în care s-au născut cei doi copii s-a făcut un control încrucişat al DSP, iar în probele care au fost luate nu s-a evidenţiat niciun fel de încărcătură bacteriană", spunea managerul al SJU Piatra Neamţ, Alexandru Juncu, citat de o publicaţie locală.