MENIU

Doar 20 de reșițeni mai sunt în viață, la 70 de ani de la începerea deportării în fosta URSS

Aproximativ 20 de deportați germani în fosta URSS mai sunt în viață astăzi, din care numai șase au fost prezenți, miercuri, la comemorarea celor care au murit departe de casă, între ianuarie 1945 și decembrie 1949, anunţă Agepres. 

"A devenit o tradiție ca, an de an, la mijlocul lunii ianuarie, să-i comemorăm pe cei care au murit departe de casă, în urma deportării în fosta Uniune Sovietică. La mijlocul lunii ianuarie 1945, românii de etnie germană, apți pentru muncă, atât bărbați, cât și femei, au fost duși departe de casă, în zona Ucrainei și a Rusiei de astăzi, unde au stat până la cinci ani, pentru a contribui, cum spune în cartea lor de muncă, la reconstrucția Uniunii Sovietice. Este un act de cruzime ceea ce s-a întâmplat atunci. Anul acesta comemorăm 72 de ani de la debutul deportării și ne bucurăm de faptul că îi mai avem măcar pe câțiva dintre ei în viață. În județul Caraș-Severin mai trăiesc 41 de deportați, din care 20 sunt în municipiul Reșița. Din păcate, nu toți se mai pot deplasa, mai ales la aceste temperaturi scăzute", a declarat președintele Forumului Democratic al Germanilor Caraș-Severin, Erwin Josef Țigla.

La împlinirea a 72 de ani de la începerea deportării germanilor în fosta Uniune Sovietică, la Biserica Romano-Catolică "Maria Zăpezii" din Reșița, miercuri, a avut loc un Recviem pentru aceste victime, după care a fost organizată o comemorare, prin rugăciuni și depunere de coroane, la Monumentul deportaților din Parcul Cărășana.

După slujba religioasă a fost intonat Imnul deportaților de către toți cei prezenți. La manifestare au participat și elevi ai Colegiului Național "Diaconovici-Tietz". De asemenea, au fost depuse coroane de flori din partea celor mai importante instituții publice din județ și din municipiul Reșița.

În programul comemorării mai sunt prevăzute o serie de sfinte liturghii, la Anina, Reșița, Bocșa și Oțelu-Roșu.

Organizatorii manifestărilor sunt Departamentul pentru Relații Interetnice București, Consiliul Județean Caraș-Severin, Biblioteca Județeană "Paul Iorgovici" și Primăria Reșița.

De-a lungul anilor, Forumul Democratic al Germanilor din Caraș-Severin și Asociația Germană de Cultură și Educație a Adulților Reșița au editat, până în prezent, șase cărți dedicate deportării germanilor în fosta Uniune Sovietică.

Sursa foto Agepres

Mai multe articole despre:
comemorare URSS Caraş-Severin deportaţi