MENIU

Dispoziția 666 la Satu Mare. De ce e mai bine ca cetățenii să stea în case între 22.00 și 06.00

Satu Mare

Printr-o dispoziție a șefului Poliției Satu Mare, lucrătorii de la Judiciar și cei de la Rutieră nu muncesc exact în perioada în care au loc cele mai multe infracțiuni. Cetățenii sunt sfătuiți să rămână în case pe timpul nopții, scrie EVZ.ro.

În orașul Satu Mare, comisarul șef Florentin Vlad, șeful Inspectoratului de Poliție al Județului (IPJ), a dat o dispoziție controversată ce poartă numărul 666/23.03.2015. Dispoziția „blestemată” a fost emisă în aceeași lună în care Direcția Națională Anticorupție (DNA) a percheziționat sediul Poliției. Recent, adjunctul IPJ Satu Mare, Liviu Tăut, a fost pus sub învinuire pentru luare de mită.

Prin ordinul semnat de comisarul șef Florentin Vlad toți polițiștii de la judiciar - care instrumentează dosare penale de furturi, tâlhării, violențe, înșelăciuni etc. - lucrează doar de luni până vineri, între orele 8.00 și 16.00. Aspectul a fost sesizat de către Sindicatul Național al Agenților de Poliție (SNAP) care susține că aceeași situație se regăsește și în cadrul programului de lucru stabilit la nivelul Serviciului Rutier, acolo unde polițiștii sunt planificați doar pe două schimburi, adică între orele 6.00 – 14.00 și 14.00-22.00.

„Tocmai în intervalul 22.00-06.00 , atunci când este cel mai probabil să întâlnești conducători băuți, vitezomani, care nu posedă permis de conducere sau, de ce nu, infractori care își transportă lucrurile furate pe drumurile naționale, nu există în serviciu nici un polițist rutier”, precizează SNAP.

În acest context, Cosmin Andreica, reprezentantul sindicatului polițiștilor a transmis un mesaj: „Sfătuim toți cetățenii de bună credință să nu circule în intervalul 22.00-06.00 pe drumurile naționale pentru simplul fapt că nu are cine să-i protejeze împotriva celor care încalcă regulile de circulație”.

După emiterea ordinului, pe 10 mai, două fetițe gemene, nou-născute, au fost găsite înjunghiate într-un tomberon din municipiu. Ucigașul nu a fost găsit. Pe 24 mai, sătmăreanul Marcel Nagy, din localitatea Giungi, și-a ucis părinții și 35 de găini din gospodărie apoi a vrut să se sinucidă.

Din datele furnizate de SNAP reiese că, în ultimele luni, s-au înregistrat câteva zeci de spargeri de locuințe în municipiul Satu Mare, dar și câteva infracțiuni de mare violență, toate pe fondul lipsei polițiștilor de la judiciar, în civil, în stradă.

Mai multe articole despre:
poliţie Satu Mare dispoziţie SNAP