MENIU

Comoară descoperită în Dâmbovița! Cum au găsit doi tineri 6.000 de monede din argint

Tezaur descoperit în Dâmboviţa. Doi tineri care obişnuiesc să caute relicve folosind detectoare de metale au scos la lumină o adevărată comoară. Trei ulcele cu peste 6.000 de monede de argint au găsit cei doi într-o pădure, potrivit Realitatea TV. 

Descoperirea din Dâmboviţa impresionează prin numărul mare al monedelor descoperite. 6.000 de piese otomane din secolele 17 şi 18 stăteau sub pământ, în trei ulcele. Comoara ar fi prada unor haiduci.

"A fost un semnal care nu lăsa loc de interpretare. Am început să sap şi, am simţit în vârful cazmalei hârâitul, că am atins ceva. A apărut ulcica, prima ulcică. Sentimentul ăla rămâne cu tine toată viaţa", povestește Daniel Matei, unul dintre tinerii care a găsit comoara.

Cei doi tineri au predat comoara Muzeului de Istorie din Târgovişte. Angajaţii de aici cred că tezaurul datează de la sfârşitul secolului 18, începutul secolului 19.

"Sunt în aceste pungi câte 1000, 1000 de parale. Piesa cea mai importantă este aceasta, o piesă de 40 de parale emisă de sultanul Selim al III-lea în 1792. Un tezaur foarte mare, un tezaur impresionant, similar cu cel de monede româneşti emis de Mircea cel Bătrân. Înseamnă aproape jumătate din colecţia actuală a muzeului de istorie", afirmă muzeograful Irina Cârstina. 

"Odată restaurate, ele vor putea fi vizionate de către cei care doresc în cabinetul numismatic al muzeului", a declarat directorul Complexului Muzeal “Curtea Domnească” din Târgovişte, Ovidiu Cârstina. 

Reprezentanţii muzeului spun că vor trimite şi o echipă de arheologi în zona în care a fost descoperit tezaurul pentru a vedea dacă terenul mai ascunde şi alte comori.