MENIU

Trucul prin care poți deveni fericit în doar 12 minute

Din cauza ritmului alert al vieții și al problemelor, parcă din ce în ce mai multe, pe care le întâmpinăm zilnic, mulți dintre noi uităm să fim fericiți. Ei bine, oamenii de știință au descoperit un truc prin care poți scăpa de orice stare proastă în doar 12 minute.

Deși sună ireal, cercetătorii au găsit metoda prin care poți deveni fericit într-un timp relativ scurt, trebuie doar să ieși afară și să te plimbi vreme de 12 minute. Însă, pentru ca starea de spirit să ți se îmbunătățească mai trebuie să faci un lucru, să ai gânduri pozitive despre oamenii din jurul tău.

„Plimbările prin jur și oferirea de bunătate altora din lume reduc anxietatea și cresc fericirea și sentimentele de conexiune socială. Este o strategie simplă care nu necesită foarte mult timp pentru a o încorpora în activitățile tale zilnice”, a declarat Douglas Gentile, psiholog la Iowa State University.

Poți fi fericit în doar 12 minute

În acest sens, cercetătorii au realizat un studiu la care au participat 496 de oameni, care au fost împărțiți în mai multe grupuri. Înainte de a ieși la plimbare, toți participanții au primit o temă la care să se gândească în timp ce se plimbă.

Astfel, 127 de oameni au fost rugați să se uite la oamenii pe lângă care treceau și să se gândească „îmi doresc ca această persoană să fie fericită”. Între timp, alți 125 de oameni au fost rugați de către cercetători să se gândească ce ar putea avea în comun cu persoanele pe lângă care trec.

Cea de-a treia echipă a fost formată din 109 participanți, care au fost puși să se gândească în ce moduri le sunt superiori celor pe lângă care trec. Iar restul de 135 de participanți au primit ca temă să se concentreze pe detaliile celor din jur, însă fără să le judece (cum ar fi culoarea hainelor, machiajul și accesoriile). Aceștia din urmă au alcătuit mai degrabă un fel de grup de control.

La sfârșitul celor 12 minute de plimbare, toți participanții au fost puși să completeze niște chestionare, pentru ca cercetătorii să poată măsura nivelul de anxietate, fericire, satisfacție, empatie, grijă și conexiune.

În urma analizei, grupul care a înregistrat cel mai bun scor a fost cel care a fost pus să se gândească „îmi doresc ca această persoană să fie fericită”. La polul opus s-a aflat grupul care a fost pus să găsească motive pentru care ar putea fi superiori străinilor pe lângă care trec. Studiul complet este publicat pe Journal of Happiness Studies.

Mai multe articole despre:
fericire cercetători oameni de ştiinţă trucuri