MENIU

Se poate ”scăpa” de vergeturi? Ce sunt, cum apar și care sunt soluțiile

Se poate ”scăpa” de vergeturi? Ce sunt, cum apar și care sunt soluțiile

Să vorbim despre vergeturile, acele mici marcaje enigmatice pe care majoritatea dintre noi le avem într-un fel sau altul. Ah, da, probabil le știi - acele dungi, linii sau benzi care apar de parcă ar vrea să ne spună o poveste. O poveste despre schimbare, creștere și, desigur, despre pielea noastră, încercând să țină pasul.

Acestea debutează într-un spectacol de culori vii - pot fi roz, roșii sau purpurii, ca un amurg tropical pe piele. Dar după un timp, la fel ca amurgul care se transformă în noapte, ele își pierd strălucirea și devin albicioase sau argintii, un fel de cicatrici delicate, un semn al momentelor în care pielea noastră a fost întinsă dincolo de confortul său obișnuit.

Vergeturile sunt răspunsul pielii la momentele din viață când trecem printr-o transformare rapidă și semnificativă. Imaginează-ți că pielea ta este ca un tricou preferat, care se întinde puțin când mănânci prea mult la o cină de sărbătoare sau când te antrenezi cu greutăți pentru a-ți tonifia mușchii. Ei bine, atunci când acest tricou este întins prea mult și prea repede - cum ar fi în timpul sarcinii, când crești rapid în înălțime în timpul pubertății sau când mușchii se umflă în urma antrenamentelor intense de bodybuilding – nu mai poate reveni la dimensiunea sa inițială.
 
Aici intervin colagenul și elastina, acele proteine superioare care sunt responsabile de fermietatea și elasticitatea pielii. Ele sunt ca niște mici supereroi care repară și mențin structura pielii. Dar, când pielea noastră se întinde brusc și mult, aceste proteine nu pot ține pasul, nu reușesc să se "regrupeze" suficient de repede. 

Și, ca rezultat, pielea se întinde la maximum, lăsând în urmă acele linii caracteristice  pe care le numim vergeturi.
 

Cum putem preveni vergeturile 

 
Realitatea este că nu putem preveni complet toate schimbările pe care le aduce viața, la fel cum nu putem împiedica pe deplin apariția vergeturilor. În schimb, putem să le încetinim înaintarea  și să le facem mai puțin vizibile.
 
Hidratarea pielii joacă un rol crucial în menținerea flexibilității și rezistenței acesteia, ajutând-o să facă față tensiunilor fizice. Folosirea cremelor și loțiunilor, în special cele bogate în vitamina E și vitamina A, poate fi foarte eficientă. Aceste vitamine sunt esențiale pentru regenerarea pielii, lucrând ca niște muncitori silitori pentru a îmbunătăți elasticitatea și aspectul acesteia. În timp ce vitamina E protejează celulele pielii de stresul oxidativ și inflamații, vitamina A stimulează producția de colagen, îmbunătățind astfel structura și tonusul pielii.
 
Citește continuarea pe eva.ro
Mai multe articole despre:
vergeturi solutii