MENIU

Scandal uriaș în Italia. Un oficial din Ministerul Culturii, acuzat că are în casă un tablou furat

Un secretar de stat din Ministerul italian al Culturii este acuzat că deține un tablou din secolul al XVII-lea, care a fost furat în urmă cu mai bine de un deceniu. Mai mult, oficialul este suspectat că a și modificat opera de artă, pentru a nu fi recunoscută. Secretarul de stat, care este și critic de artă, are o versiune care contrazice total acuzațiile, într-un mod absolut surprinzător. 

Procurorii îl anchetează pe Vittorio Sgarbi, un cunoscut critic de artă, pentru o presupusa spălare de opere de artă furate. Secretarul de stat neagă acuzațiile, scrie The Guardian.

 

Proprietara tabloului La Cattura di San Pietro (Capturarea Sfântului Petru), al artistului Rutilio Manetti, a raportat opera furată din castelul său din Piemont în 2013, spunând poliției că pânza a fost decupată din ramă.

Ancheta a scos la iveală faptul că un prieten al criticului de artă italian ar fi vizitat castelul cu câteva săptămâni înainte, tocmai pentru a se interesa despre cumpărarea tabloului.

Ulterior, pictura a trecut prin mâinile restauratori, iar ultimul dintre ei a confirmat, în cursul anchetei, că a adăugat o lumânare în colțul din stânga sus, pentru a o face mai puțin identificabilă. Aceasta este pictura pe care Vittorio Sgarbi a prezentat-o la o expoziție, în 2021.

Criticul de artă a oferit și o explicație absolut fascinată: tabloul său este, de fapt, originalul, iar pictura care a dispărut în urmă cu un deceniu ar fi o „copie proastă”. În ceea ce privește declarația restauratorului care a spus că a adăugat un detaliu, Sgabi a afirmat că este vorba de o „răzbunare”.

Partidele de opoziție au cerut demiterea lui Sgarbi, solicitând chiar premierului Giorgia Meloni și ministrului Culturii „să înceteze să-l protejeze”.

Mai multe articole despre:
scandal Italia tabou furat valcov