MENIU

Problemă imensă descoperită în calculatoarele a milioane de oameni. De unde a început totul?

Specialiștii în securitate cibernetică au identificat o vulnerabilitate la nivel de hardware în procesoarele Intel. Aceasta permite furtul de date, iar în fața acesteia sunt vulnerabili milioane de utilizatori. Aceasta exploatează modul de funcționare a procesoarelor moderne și este imposibil de reparat de către producător. Chiar dacă va fi reparat, și asta se întâmplă repede, trebuie să știi cât de mare e pericolul când se întâmplă așa ceva.

Intel deține o parte importantă din piață. Foarte probabil, orice calculator ai folosit în ultimii 10 ani e cu Intel. Asta face ca un număr semnificativ de utilizatori din toată lumea riscă să devină oricând potențiale ținte. Asta indiferent dacă folosesc terminale desktop, laptop, smartphone sau servicii cloud.

Vulnerabilitatea despre care vorbesc acum specialiștii în securitate cibernetică poate fi utilizată în atacuri țintite. În mod normal, pentru așa ceva, ar avea nevoie în mod normal de privilegii și drepturi de acces extinse care să permită controlul deplin asupra sistemului de operare prin modificarea unor regiștri.

Impactul este și mai ridicat în cazul furnizorilor de servicii cloud. Inclusiv informațiile stocate de clienți pe hardware-ul vulnerabil pot fi accesate de către terți.

Vestea mai proastă acum e că orice soluție va rezolva doar parțial problema. Vulnerabilitatea are legătură cu o defecțiune a unei componente fizice. Aceasta anulează toate mecanismele de securitate aplicate la nivel hardware.

Atacurile bazate pe executare speculativă au fost descoperite inițial la începutul anului 2018. Sunt cunoscute sub denumirea Spectre și Meltdown. Reprezintă o modalitate prin care procesorul rulează multiple instrucțiuni simultan și intuiește acțiuni ale utilizatorului pentru o mai bună experiență de utilizare.

De atunci, mai multe variante de atac au fost descoperite și rezolvate, total sau parțial, prin actualizări ale sistemelor de operare.

Faptul că repararea e imposibilă acum, și pe deplin, înseamnă că Intel ar trebui să lanseze urgent produse mai bune. Totodată, rămâne de văzut cum va reacționa competiția la așa ceva.

Sursa

Mai multe articole despre:
Intel calculator computer securitate cibernetica