MENIU

Populiștii cred că lumea este guvernată "din umbră", iar vaccinurile sunt dăunătoare

Un studiu realizat recent arată că persoanele care au opinii populiste sunt mai predispuse să creadă în teorii ale conspirației. Pentru această categorie de oameni, dovezile științifice nu au nicio valoare.

Concluzia sondajului este că cea mai clară tendință în rândul oamenilor cu atitudini populiste puternice este credința în teoriile conspirației, care au fost contrazise de știință sau dovezi factuale.

Chiar dacă UNICEF a anuțat că numărul cazurilor de rujeolă a crescut cu 300% în prima parte a anului 2019, comparativ cu aceeași perioadă din 2018, în contextul în care la nivel mondial sunt 169 de milioane de copii nevaccinați (cu vârsta sub 10 ani), aceste date nu sunt luate în seamă de populiști, care cred că efectele negative ale vaccinurilor sunt ascunse de public.

Populiștii și teoria conspirației

Pentru populiști nu contează cine se află la guvernare, pentru că oricum "există un singur grup de oameni care controlează în secret evenimentele și guvernează lumea împreună." În plus, aceștia mai cred că guvernul american i-a ajutat pe teroriști să distrugă turnurile gemene din New York, pe 11 septembrie 2001.

Studiul a fost realizat pe un eșantion de peste 25.000 de persoane din peste 20 de țări din întreaga lume și acoperă opiniile a 4,6 miliarde de oameni, adică peste 60% din populația globului.

Brazilia, unde Jair Bolsonaro a fost ales președinte anul trecut, este cea mai populistă țară din sondaj, 42% din populație declarând că este de acord cu declarațiile populiste, urmată de Africa de Sud, cu 39%. Populația din ambele țări s-a arătat deranjată de o serie de scandaluri de corupție în ultimii ani.

De asemenea, unul din 4 americani are opinii populiste, aceeași situație regăsindu-se și în Franța, Polonia și Spania (cele mai populiste țări din Europa). La polul opus se află Canada, Marea Britanie și Suedia.

Populiștii sunt mai predispuși să urmărească știri care apar pe rețelele de socializare, unde teoria conspirației a înflorit în ultimii ani.

Mai multe articole despre:
guvern populism teoria conspiraţiei vaccinuri