MENIU

Peste cu mujdei de usturoi – Combinația alimentară periculoasă – Medicii transmit un avertisment în privința celui mai îndrăgit fel de mâncare de pe litoral

Peste prajit cu mujdei si mamaliga

Românul îndrăgește să mănânce peste atunci când merge pe litoralul din țară noastră sau chiar și în străînătate. Cel mai bune cu acest fel merge de obicei o mămăligă sau cartofi și neapărat trebuie să nu lipsească de pe masă și un mujdei de usturoi.

Medicii trag însă un semnal de alarmă în privința acestui fel de mâncare ce ar putea să ne pună probleme de sănătate fără să ne dăm seama măcar. Chiar dacă vorbim de perioada de concediu, este foarte bine să fim atenți la ceea ce consumăm și să nu facem excese.

Specialiștii atrag atenția că și combinația dintre peste și mujdei de usturoi poate fi una periculoasă, dar depinde foarte mult de felul în care pregătim alimentele de consum

Mujdei de usturoi cu peste – este combinația preferată al românilor care merg pe litoral. Există însă câteva pericole care trebuie evitate pe cât posibil. Mâncarea ne poate afecta pe termen lung starea de sănătate și este foarte important să fim foarte atenți la tot ceea ce băgăm în noi. Deși în principiu și peștele dar și usturoiul sunt alimente recomandate pentru o alimentație sănătoasă, chiar și acestea pot fi transformate în adevărate bombe calorice și nu numai. Până la urmă nu doar faptul că ne îngrășam după o astfel de mâncare e problema, ci efectele pe care le are o astfel de mâncare asupra corpului nostru.

În continuare va vom prezența câteva dintre riscurile pe care le puteți evita dacă acordați doar puțînă atenție asupra alimentației. Excesele nu sunt recomandate în niciun fel, nici măcar cu alimentele sănătoase, totul trebuie ponderat, în cantități decente iar prepararea în exces poate duce la pierderea anumitor proprietăți ale alimentelor.

PERICOLUL DIN MUJDEIUL DE USTUROI – ULEIUL, SAREA, CALITATEA USTUROIULUI – EVITAȚI USTUROIUL DIN CHINA

Să le luăm pe rând: principalul ingredient din mujdei este…usturoiul. Ideal este să preparăți chiar voi mujdeiul de usturoi și să evitați consumul de la diferite restaurante deoarece așa sunteți siguri de calitatea ingredientelor.

Usturoiul trebuie să fie unul de calitate, românesc, ecologic dacă e posibil, în orice caz trebuie evitat cel chinezesc despre care se știe deja că poate fi periculos pentru sănătate din cauza felului în care e cultivat, scrie dieta.coach.

 
În al doilea rând, mujdeiul se prepară și cu ulei, iar la acest aspect trebuie avut din nou grijă deoarece uleiul nu este bun pentru sănătate în cantități mari.Nu orice ulei folosit la mujdei este sănătos, cele mai bune variante ar fi cele de ulei extravirgin, ulei de măsline sau uleiuri presate la rece. Chiar și uleiul de cânepă, de în sau de nuca sunt opțiuni foarte bune.

Sarea este și ea o problema deoarece nu este bună pentru sănătate dacă e folosită în cantități mari. Trebuie luat în considerare că vei pune sare și pe peste probabil din plin, împreună cu sarea în exces din mujdei, deja va fi o problema pentru sănătatea ta. Recomandarea este să se folosească pentru mujdei exact un praf de sare, cât poți prinde între buricele degetelor o singură dată. Poate fi aleasă o sare de mare netratată sau sare de mînă, nerafinata.

Există și varianta de mujdei cu smântână, o varianta mai puțîn sănătoasă și pe care nu o recomandăm deoarece deja se adună prea multe grăsimi. Varianta cea mai sănătoasă este cea cu usturoi zdrobit și frecat cu un praf de sare și amestecat cu puțîn ulei și apă. Eventual se poate rade o roșie și se poate adaugă peste mujdei.

PERICOLUL DIN CONSUMUL DE PESTE PRĂJIT

Peștele e recomandat de toți medicii pentru consum deoarece conține o mulțime de vitamine cum ar fi A, D, E, B12 dar și minerale precum fosfor, iod, potasiu și grăsimi sănătoase. Dacă e să respectăm total sfaturile medicilor, peștele nu ar trebui consumat niciodată prăjit ci în cu totul alte forme gătit.

Un studiu publicat în revista „Circulația sângelui: insuficientă cardiacă” a arătat că oamenii care mănâncă peste prăjit cel puțîn o dată pe săptămâna au un risc cu 48% mai mare de a suferi de insuficientă cardiacă.

Macroul este, oricum, un peste gras, care devine și mai greu atunci când este prăjit și absoarbe uleiul. Și somonul, de exemplu, are o mulțime de proprietăți, dar care, însă, se pierd atunci când intră în contact cu uleiul.

Somonul, păstrăvul, sardinele, tonul și macroul se numără printre cele mai sănătoase tipuri de peste, deoarece au o cantitate mai mare de omega 3. Pot fi consumați la cuptor, pe grătar, în ciorbă, dar de evitat este prăjirea acestora.

Cu siguranță puteți să mâncați liniștiți o porție de hamsii cu mujdei la mare, important este să evitați excesele: nu trebuie mâncat nici în catitate mare, nici în fiecare zi, nici în combinație cu alcool sau alte alimente cu exces de sare.

Mai multe articole despre:
alimente