MENIU

Pericolul din piure - Greșeala pe care o fac cele mai multe gospodinele. Poate face mâncarea TOXICĂ

Piure

Piureul de cartofi este o mâncare foarte sănatoasă și recomandată. Există însă cartofi care nu trebuie utilizați la gătit. 

Piureul de cartofi poate să devină chiar toxic dacă sunt folosiți cartofi verzi. Motivul e unul foarte simplu:

Tuberculii de cartofi atunci când sunt expuși la lumina capată culoarea verde. Aceasta e o excrescentă a tulpinii subpământene și în condiții de lumină se comportă ca un organ aerian, adică să facă fotosinteză.

Problema este că în aceste organe verzi ale cartofului, odată cu clorofilă, se produce și un alt compus ce se numețte solanină și care e o toxina glicoalcaloida.

Persoanele care consumă cartofi cu solanina pot să sufere de intoxicație, pot apărea iritații ale tractului gastrointestinal și în cazuri mai grave voma și diaree.

Cazurile de intoxicare cu solanina sunt rare pentru că în mod normal cartofii verzi sunt amari și e puțin probabil ca cineva să mănânce o cantitate suficient de mare de cartofi verzi pentru a acumula o cantitate de solanina care să pună viața în pericol.

Cu toate astea, cartofii verzi nu trebuie folosiți la piure, iar cartofii care prezintă doar pete verzi pe anumite porțiuni trebuie curățați cu grijă și aceste părți îndepărtate.

 
Mai multe articole despre:
piure toxic pericol