MENIU

(P) Mysterium de Jidvei – un vin high-end cu o prezentare pe măsură

<p>(P) Mysterium de Jidvei &ndash; un vin high-end cu o prezentare pe măsură</p>
<p>(P) Mysterium de Jidvei &ndash; un vin high-end cu o prezentare pe măsură</p>

Anul de naştere al vinurilor din gama Mysterium este 2011. Un an tipic pentru ţinut, în care temperaturile nu foarte ridicate, uneori însoţite de ceaţă, alternate cu zilele însorite fără nor au bucurat în aceeaşi măsură dealurile Târnavelor. Precipitaţiile sărace, ritmul constant de acumulare al zahărului şi valoarea aromatică ridicată au contribuit decisiv la prestanţa desăvârşită a primelor vinuri din gama Mysterium.

Caracterul distinct al vinurilor Mysterium s-a format într-un amplu şi migălos proces de selecţie al soiurilor pure. Au fost alese doar acele parcele care au expoziţie sudică şi oferă cele mai bune condiţii pedoclimatice, a fost urmărită apoi îndeaproape evoluţia viţei de vie pentru a determina momentul în care strugurii au atins gradul optim de măturare pentru fiecare soi în parte. Recoltarea a fost făcută exclusiv manual, iar pe parcursul transportului strugurilor la cramă s-a folosit zăpadă carbonică pentru a păstra o temperatura scăzută, protectivă şi antioxidantă.

A urmat un proces de vinificare atent monitorizat în fiecare etapă, pentru a obţine vinuri care pun cât mai bine în evidenţă calităţile fiecărui soi. Însă, misterul lor sălăşluieşte în arta alăturării şi a proporţiilor acestor soiuri. Fiind rezultatul măiestriei şi, de ce nu, al curajului oenologilor Jidvei, taina acestor cupaje unice va fi dezlegată cu mari satisfacţii de către cei dispuşi să le cunoască. Cupajul reprezintă adevărată măiestrie a creatorului de vinuri, învăluit de mister, el dezvăluie o complexitate de arome şi gusturi, iar caracteristicile individuale ale vinurilor ce îl compun se completează într-o manieră neobişnuită.

Fiecare vin din această gama reprezintă, în sine, o opera de artă:
+ Cupaj de Fetească Regală, Muscat Ottonel şi Sauvignon Blanc - un vin alb sec prezintă o plăcută combinaţie de arome cu nuanţe de flori de iasomie, flori de salcâm, măr proaspăt cules. Este un vin rotund, foarte puţin condimentat, un gust plăcut şi armonios, cu puternice nuanţe de mosc. După o păstrare de 2-3 luni în sticle, câştigă un buchet discret de fructe exotice.
+ Cupaj de Traminer şi Sauvignon Blanc – este un vin alb sec vin cu un buchet deosebit de complex, care debutează cu arome de flori albe, specifice Sauvignonului, şi se dezvoltă apoi spre nuanţe de fructe galbene, piersici şi caise. Este dulceag, la prima sorbire, dar gustul lui evoluează spre amăruiul uşor, specific Traminerului, pentru ca la final să ne copleşească cu arome de fructe, piersici, pepene galben şi ananas.
+ Mysterium Rose - cupaj de Syrah şi Cabernet Sauvignon – este primul vin rose de Jidvei. Are o delicată culoare de rodie roz, cu un buchet complex, în care se disting nuanţe de cireşe negre, rodie şi caramel englezesc. Gustul debutează cu “un atac” foarte fructat, urmat de o aciditate perfectă, iar la final descoperim arome de fructe roşii.

Pentru prezentarea acestor vinuri s-a apelat la transpunerea în imagine a unui labirint strălucitor în care doar printr-o atentă studiere se întrezăreşte numele gamei: “Mysterium”. Şi atât. Soiurile componente sunt atent “codificate” cu acelaşi scop: de a trezi interesul iubitorilor de vin, de a-i intriga şi a-i face să-şi folosească simţurile pentru a descoperi mai mult. Paradoxal, la căderea întunericului, imaginea prinde viaţă: eticheta reactivă la lumina UV completează aspectul modern, simplu dar, în acelaşi timp, extrem de complex. “Cea mai mare încercare a fost să rezist tentaţiei de a-l complica, din dorinţa de a-l îmbunătăţi excesiv. Deşi conceptul şi producţia etichetei au fost rezultatele unor procese complexe, sunt încântat că am reuşit să creez un ambalaj care este simplu, elegant şi totuşi, plin de semnificaţii şi uşor de înţeles.” declara Ion Barbu, graphic designer Spotlight.

Design-ul de ambalaj pentru vinul Mysterium de la Jidvei a primit In Book Award la categoria „Packaging Design” în cadrul festivalului britanic de publicitate D&AD Awards 2013, una dintre cele mai titrate competiţii de publicitate şi design. Măiestria oenologilor Jidvei a fost răsplătită prin premiile pe care le-au obţinut vinurile în cadrul unor concursuri atât naţionale, cât şi internaţionale, printre care se numără o medalie de aur la International Wine Contest Bucharest 2012 pentru Mysterium Fr+Mo+Sb, una de argint pentru Mysterium Rose la Mondial du Rose 2012 şi o medalie de bronz pentru Mysterium Tr+Sb la Decanter World Wine Awards 2012.