MENIU

Omul care a prevăzut anul 2019 în urmă cu trei decenii! Cum a reușit?

Isaac Asimov e unul dintre cei mai prolifici autori de literatură SF din toate timpurile. Dincolo de beletristică, el s-a remarcat și prin numeroase articole publicate în ziarele lumii. Într-un articol din anii '80 a încercat să prevadă lumea peste 35 de ani. Și, sigur, n-a reușit în totalitate, dar are o mulțime de teorii care s-au adeverit într-o formă sau alta. Articolul respectiv a fost republicat ca să-l vadă toată lumea. 

Articolul lui Isaac Asimov a fost publicat în decembrie '83. Lucrurile pe care acesta le prevede sunt, în mare parte, confirmate de prezent. Autorul a pornit de la premisa că George Orwell a scris în 1949 despre lumea din 1984. Scenariul lui Orwell era însă mult mai negru decât ce-a spus Asimov în propria sa analiză.

Ce a prevăzut Asimov în articolul său din anii '80

Atât în 1964, cât și în 1983, Asimov a fost preocupat de computerizare. Dacă în '64 spunea că roboții nu vor fi nici prea inteligenți, nici prea utili, aproape 20 de ani mai târziu a ajuns la concluzii un pic diferit.

El a comparat tehnologizarea și digitalizarea industriilor, în special depedența guvernelor lumii de ea, cu o cursă a înarmării.

„Complexitatea din ce în ce mai mare a societăţii va face imposibilă munca fără ele (computerelor – n.r.), cu excepţia că va duce la haos. Acele părţi ale lumii care rămân în urmă în această privinţă vor suferi [...] organismele lor de guvernământ se vor bate pe computerizare, aşa cum acum se bat pentru arme. Efectul imediat al intensificării computerizării va fi, desigur, să ne schimbăm complet obiceiurile de lucru", a explicat Asimov.

Cum cea mai populară operă a lui e despre explorarea spațiului, n-a uitat de așa ceva nici în lista de previziuni pentru 2019.

El a intuit că omul va continua să exploreze spațiului, mai mult decât în cursa către Lună dintre SUA și URSS. „Vom intra în spaţiu pentru a rămâne", a scris Asimov. Iar dacă îl asculți în prezent pe Elon Musk, poți vedea care e direcția.

Sursa

Mai multe articole despre:
viitor predicţie isaac asimov