MENIU

Mineralul esențial pentru o sănătate de fier a creierului - Ce alimente e bine să consumăm pentru prevenirea cancerului 

Ce alimente e bine să consumăm ca să nu ducem lipsă de mineralul care hrănește creierul și previne și cancerul.

 

Mineralul bun pentru creier care ajută și în prevenția cancerului și cu numeroase beneficii este seleniul. Este foarte important pentru organism. Din ce alimente ne luăm necesarul de seleniu?

Seleniul este un mineral esențial, important pentru multe procese ale corpului, inclusiv funcția cognitivă, buna funcționare a sistemului imunitar dar și fertilitatea la bărbați și femei. Acesta conține antioxidanți care luptă împotriva radicalilor liberi. Mai mult, are un rol important la menținerea sănătății cardiovasculare și la sănătatea tiroidei.

De aceea, dacă îți dorești un sistem imunitar mai puternic, o minte ascuțită și un ten frumos, tineresc consumă alimente bogate în seleniu.

 

Care sunt principalele beneficii ale seleniului


Ajută la buna funcționare a sistemului reproductiv. Sunt multe studii care susțin că un consum constant de alimente care conțin seleniu poate avea un rol pozitiv asupra fertilității atât la bărbați, cât și la femei. Mai mult, se pare că o deficiență a acestuia poate conduce la infertilitate masculină. De asemenea, sunt studii care susțin că lipsa seleniului afectează în mod negativ creșterea fătului și fertilitatea feminină.

Tulburări tiroidiene. Seleniul are un rol esențial în producerea și metabolizarea hormonului tiroidian. Există studii care au arătat că femeile cu niveluri mai mari de seleniu au mai puține probleme tiroidiene, dar acest lucru nu a fost dovedit pentru bărbați, iar alte studii au produs rezultate mixte.

Ameliorează simptomele astmului. Se crede că seleniul ajută la reducerea simptomelor asociate cu astmul. De aceea, este bine să incluzi în dieta copilului alimente care conțin seleniu.

Oferă protecție împotriva cancerului. Fiind antioxidant și anticancerigen, acest mineral contribuie la absorbția vitaminei E în organism, menține elasticitatea țesuturilor.

Seleniul este necesar pentru organismul uman deoarece oferă o protecție eficientă contra cancerului și a bolilor infecțioase severe. Seleniul este antioxidant și anticancerigen, contribuie la realizarea respirației celulare, la absorbția vitaminei E în organism și menține elasticitatea țesuturilor. Studiile realizate pana acum au afirmat ca un nivel optim de seleniu din corp te poate proteja de cancerul mamar, pulmonar, esofagian, gastric si de prostata.

Seleniul are și un rol important în funcţionarea creierului. S-a dovedit că seleniul poate influenţa pozitiv funcţia cognitivă şi starea emoţională. Se crede că un deficit de seleniu poate avea legătură cu apariția bolii Alzheimer sau în boala Parkinson.

Ameliorează infecțiile virale, gripa sau infecțiile bacteriene.

Atenuează atenuează bufeurile și somnul haotic care însoțesc menopauza.

Fiind un antioxidant puternic, seleniul neutralizează efectele dăunătoare ale radicalilor liberi. Seleniul fiind practic foarte important pentru frumusețea părului și a pielii.

 

DIETA din care nu trebuie să lipsească seleniul

 

Sursele de seleniu prezente într-un regim mixt sunt reprezentate de vegetale. În plante concentrația de seleniu reflectă de fapt concentrația mineralului în sol. Alte surse ce oferă seleniu sunt: peștele, carnea roșie, ouăle, puiul, viscerele (ficat, richi) și usturoiul.

Carnea animalelor ce au consumat furaje cu un procent ridicat de seleniu va fi, la rândul ei, mai bogată în acest mineral.Seleniul mai poate proveni și din drojdia de bere, germeni de grâu și cereale fortifiate, potrivit sfatulmedicului.ro.

Există o multitudine de preparate sintetice suplimentate cu seleniu, astfel încât să poată fi prevenit deficitul alimentar. Cantitățile necesare pot fi exprimate în grame/zi sau micrograme/zi. Ele variază în funcție de vârstă și sunt invariabil mai ridicate la femeile în perioada sarcinii și alăptatului.

Sugarii 0-6 luni: 15mg/zi
7-12 luni: 20mg/zi

Copiii 1-8 ani: 30mg/zi
9-13 ani: 40 mg/zi

Copii < 14 ani: 55 mg/zi.

 

Ce se întâmplă când avem deficit de seleniu


Cantitatea de seleniu din sursele alimentare este în mare măsură determinată de calitatea solului folosit pentru cultivarea acestora. Precipitațiile, evaporarea și nivelurile de pH afectează toate concentrațiile de seleniu din sol. De aceea, deficiența de seleniu este mai des întâlnită în anumite zone ale globului. Datele statistice arată ca un miliard de oameni din întreaga lume sunt afectați de deficitul de seleniu.


Deficitul de seleniu poate produce o serie de simptome. Cele mai frecvente sunt: infertilitate la bărbați și femei, slăbiciune musculară, oboseală permanentă, căderea părului, slăbirea sistemului imunitar.

Excesul de seleniu - Simptome

Acesta se întâmplă destul de rar și se poate manifesta prin căderea părului și a unghiilor, disfuncții renale sau hepatice. Atenție! Medicii spun că administrat în doze mari poate duce chiar la deces.

 

LISTA alimentelor bogate în seleniu:

 

Nucile de Brazilia,
Alune,
Fructele de mare,
Carnea de curcan și cea de miel,
Orezul brun,
Peștele gras,
Ouă,
Pâinea,
Piersici,
Banane,
Dovleac,
Avocado,
Mango,
Mure,
Ciuperci,
Spanac,
Doza recomandată la femei este 55 mcg, la bărbați de 70 mcg, si la femeile gravide 75 mcg.

Sursa