MENIU

Mercedes Bot de Cal sau Dacia Zâmbetul lui Iliescu. De unde vin denumirile date mașinilor

Mercedes Bot de Cal

Mercedes Cobra, Mercedes Bot de Cal sau Dacia Zâmbetul lui Iliescu. 4tuning explică de unde vin o serie de denumiri populare date de romani masinilor.

Mercedes-Benz W123 Cobra

Legenda spune ca Nicolae Ceausescu a avut ca masina de protocol, cand erau ocazii mai speciale, un astfel de Mercedes. Insa era luat la mana a doua, probabil din Germania. Si mai avea pe portbagaj vopsita sigla firmei care transforma masini normale in unele blindate. Asa cum ati ghicit, in sigla era un sarpe Cobra. Iar cei de la SPP-ul de atunci, varianta comunista, aveau nume de cod pentru masina prezidentiala de "Cobra".

Mercedes-Benz W114 Bot de Cal

Denumirea Bot de Cal data acestui model din anii '60-'70 are la baza designul partii frontale. Mai precis, cele doua faruri alungite in sus. Inginerii germani spuneau ca fiecare aripa, care incepe de la far, seamana cu fata unui cal. Insa romanii sunt cei care au poreclit aceasta masina Bot de Cal, probabil auzind de la cativa conationali care au adus aceste masini din Germania inainte de Revolutie.

Dacia 1310 Zambetul lui Iliescu

E vorba de celebra Dacie batraneasca, a carui ultim facelift a fost numit popular Zambetul lui Iliescu. Si asta pentru ca grila frontala, cea neagra, seamana intr-adevar cu un zambet. Cat despre asocierea cu primul presedinte post-comunist al Romaniei, si aceasta are o istorie interesanta. Angajatii Dacia, in anul 2000, au facut un protest la uzina de la Mioveni, in care se aratau nemultumiti de salariile primite. Sindicatele de la acea vreme i-au facut o invitatie proaspatului presedinte re-intrat la putere, Ion Iliescu, de a veni la discutii, dar acesta nu a venit. Si cativa angajati Dacia, de suparare, au spus ca masinile pe care le fabrica zambesc ca Iliescu care rade cand ei mor de foame. Citeste mai mult...