MENIU

Luni, 16 ianuarie, cea mai depresivă zi a anului. "Blue Monday", mit sau campanie de conștientizare

Luni, 18 ianuarie, este "Lunea tristă/Blue Monday", titulatura britanică prin care este cunoscută, de aproape 20 de ani, ceea ce se presupune că ar fi  cea mai deprimantă zi a anului. În mod formal, aceasta este a 3-a zi de luni din ianuarie, însă criteriile prin care a fost stabilită ridică în continuare multe semne de întrebare.

Că perioada de după Sărbătorile de Iarnă accentuează depresia este un fenomen recunoscut și explicat de mulți specialitși. De ce însă tristețea s-ar concentra într-o zi anume, e mai puțin clar, chiar dacă explicația este una științifică.

Teoria despre "Blue Monday" a apărut in 2005 si ii aparține psihologului britanic Cliff Arnall, care a elaborat o formula matematică în acest sens.

A luat in considerare mai multi factori: condițiile meteorologice, datoriile acumulate, risipirea aburilor alcoolului și a adrenalinei date de dulciuri, care fac loc procesului invers de "prăbușire".

În plus, durata redusă a zilelor, statul în casă și scăderea nivelului de vitamina D din organism sunt factori care influențează și eu starea de tristețe. În ultimii ani de pandemie, depresia a căpătat o amploare greu de imaginat chiar și de cei mai pesimiști specialiști.

Pe de altă parte, alegerea unei zile anume pentru a vorbi despre DEPRESIE este un lucru bun, pentru că vorbim despre una dintre cei mai teribile afecțiuni ale zilelor noastre, "boala secoului", ale cărei efecte nefaste sunt tot mai vizibile, de la an la an.

Un român din zece suferă de depresie, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății. Statistica reală ar putea fi mult mai mare, în condițiile în care România este o țară în care recunoașterea și tratarea problemelor sau afecțiunilor de natură psihologică este percepută încă drept o "slăbiciune".