MENIU

LIFESTYLE. Sunt beţişoarele parfumate periculoase?

LIFESTYLE. Sunt beţişoarele parfumate periculoase?

Bețișoarele parfumate, pe care le aprinzi ca să înviorezi atmosfera din casă sau ca să creezi un aer propice meditației, nu sunt chiar atât de inofensive precum par. Un studiu recent arată că pot dăuna sănătății.

Fumul aromat, menit să-ți parfumeze casa, poate să ducă la afecțiuni respiratorii.  Riscurile sunt cu atât mai mari cu cât încăperea în care ard bețele este mai puțin aerisită – spre exemplu, o cameră de apartament.

Dar, ce face bețișoarele atât de potențial periculoase?

Hidrocarburi policiclice cancerigene

Când rășina aromată este arsă, fumul  rezultat conține hidrocarburi aromate policiclite. Acestea sunt substanțe care afectează plămânii , numărându-se printre factorii care dau cancer pulmonar la cei care lucrează în minele de cărbune. Același tip de hidrocarburi sunt cele care intră în compoziția aerului atmosferic poluat.

Alte substanțe cancerigene care se găsesc în fumul bețiloarelor sunt benzenul și compușii carbonilați.

O listă mare de riscuri

Un studiu publicat într-o revistă de specialitate arată legătura dintre expunerea îndelungată la fumul bețișoarelor aromate și riscul sporit de cancer al tractului respirator. Se arată că persoanele care sunt expuse zilnic fumului aromat, mai mult de 40 de ani, prezintă un risc sporit cu 70 % de a face cancer.

Studii anterioare arătaseră că fumul bețișoarelor aromate și cel de tămâie poate provoca tumori pe creier și leucemie, la copii.

Descoperă care sunt celelalte riscuri ale folosirii beţişoarelor parfumate pe clickpentrufemei.ro.