MENIU

Gestul ciudat pe care îl faci în mașină îți arată cât de "performant" e creierul tău

Dacă ești șofer, cu siguranță ai recurs cel puțin o dată la acest gest. Dacă ești pasager, cu siguranță ai fost amuzat de treaba asta. Ideea e că gestul de-a da muzica mai încet când un șofer parchează sau face altceva cu mașina e normal. Dar de ce se face așa ceva? Dacă te-ai întrebat care-i treaba cu acest gest, ei bine, acum poți afla ce-i cu el. 

Ca șofer, te-ai întâlnit cu situația asta mai des decât ai crede. Poate că alții au făcut mișto de tine, daar nu e atât de rău. Deci, de ce dai muzica mai încet când parchezi sau trebuie să te concentrezi? 

Știi vorba aia: „Faceți liniște ca să văd mai bine"? Cam așa stă treaba și cu acest gest. Nevoia de a reduce volumul radioului sau să-i faci pe cei din mașină să tacă când vrei să te concentrezi nu este doar un gest inutil, ci chiar ar putea fi benefic.

De ce dăm muzica mai încet când suntem în mașină și trebuie să ne concentrăm?

Cercetătorii au aflat că atunci când oamenii se concentrează pe ceva vizual (cum este condusul, parcarea mașinii etc.), reacția nervilor auditivi, cei care-ți permit să auzi, scade. Asta înseamnă că, de fapt, creierul tău „reduce" abilitatea de a auzi pentru ca sunetul sau muzica să nu-ți distragă atenția de la ceea ce faci. Altfel spus, creierul tău știe ce e mai important pentru tine ca să n-o dai în bară.

Dacă muzica din fundal nu te deranjează când trebuie să te concentrezi înseamnă că ai un creier eficient. Astfel, e capabil să reducă la nimic zgomotele de fundal. Sau poate, pur și simplu, ești atât de obișnuit cu astfel de sarcini, încât au devenit niște automatisme.

Când conduci drept pe o autostradă nu ai nicio problemă în a merge foarte repede și a asculta muzică la un volum ridicat. Problema apare însă în oraș, la operațiuni de finețe. 

Mai trebuie să știi că dacă vezi că atenția îți este furată de alte sunete, de muzică sau de conversații zgomotoase când vrei să te concentrezi pe ceva vizual, ar fi bine să reduci zgomotul, fie izolându-te, fie reducând zgomotul de fundal.

Acum că știi asta, poate n-ar mai trebui să râzi de prietenii tăi care reduc volumul radioului pentru a "vedea" mai bine.

Mai multe articole despre:
muzică maşină radio