MENIU

Furie, anxietate, rușine? Cum poți folosi aceste emoții negative în avantajul tău

Emoțiile negative pot fi folosite în mod constructiv, spun psihologii

Cu toții experimentăm emoții negative, deși depunem eforturi pentru a le evita. Ei bine, ne trebuie doar un pic de înțelepciune pentru a nu ne irosi energia în astfel de situații tensionate. Psihologii spun că, dacă știm cum să folosim aceste emoții în mod constructiv am fi mult mai câștigați în viață.

Soluția propusă de specialiști este aceea că, dacă tot sunt prezente, am putea folosi aceste emoții în avantajul nostru.

Furie

Furia apare adesea din sentimente de nedreptate. Tinerii sunt mai predispusi la aceasta emotie și se slăbește usor odată cu vârsta. Însă, în loc să te manifești într-un mod care ar pune pe fugă lumea din jur, ai putea să folosești toată această energie în remedierea situației care te-a supărat atât de mult. Dacă, de exemplu, te înfurii la vederea unor nedreptăți sociale, mai bine îți canalizezi eforturile în diverse forme de activism social și astfel  remediezi în mod constructiv aceste probleme.

Anxietate

Anxietatea  însoțește  în mod constant mulți oameni moderni și îi determină să fie aproape permanent într-o stare de „luptă sau fugi”, nervosi și temători de orice. Dacă vă confruntați cu aceste stări, specialiștii ne sfătuiesc să găsim mai întâi cauza afecțiunii. Care este semnalul pe care îl trimite această emoție? Poate că anxietatea este legată de frica de a-ți pierde slujba, de a te îmbolnăvi, de a te certa cu cei dragi și așa mai departe. Această anxietate cu privire la viitor poate necesita multa energie, dar te poate împinge și către schimbări pozitive în viață. De exemplu, ai putea decide să îți îmbunătățești abilitățile, astfel încât să nu mai stai cu grijă la slujbă sau s-ar putea să faci un control la un medic pentru a fi mai putin îngrijorat de sănătate.

Vina

Pentru mulți, vinovăția poate să apară cu, dar și fără motiv. De multe ori se datorează faptului că o persoană pur și simplu nu are grijă de sine și își asuma prea multe responsabilități. Acesta poate fi un semnal să ajutați nu numai alte persoane, ci și pe voi înșivă. Daca te simti vinovat, acordă-ți timp să te odihnesti și să-ți regândești activitățile zilnice, astfel încât, în loc să te simți vinovat, să devii relaxat și să ai o atitudine bună față de propria persoană și de timpul tău.

Rușine

Daca te simti adesea rușinat, acesta este un motiv pentru a te gandi la perceptia despre tine. De multe ori ne exageram prea mult neajunsurile și, atunci cand apar în fața altor persoane, ne simțim rușinați. Acest lucru este cu siguranță foarte frustrant, așa că psihologii ne spun că apariția acestei emoții este un semn pe care psihicul ni-l dă că trebuie să lucrăm la respectul de sine. Cel mai bine este să faceți acest lucru cu un psiholog bun ori de câte ori este posibil.

Mai multe articole despre:
psihologie emotii management emotii