MENIU

Funcția de pe telefonul tău care schimbă modul în care îl folosești zi de zi

Cele mai noi telefoane au Android 9, cea mai bună versiune de până acum. Această variantă dispune însă de o funcție pe care prea puțini utilizatori o activează. Odată ce faci asta, telefonul se apropie și mai mult de iPhone, dar îți ușurează și ție viața. Asta pentru că acest Android e primul care îți permite să renunți la butoane și să le înlocuiești cu gesturi.

Dacă ți-ai luat telefon nou anul acesta, cel mai probabil rulează Android 9. Huawei, Samsung și o mulțime de alți producători îl folosesc. În acest caz, poți să alegi modul de interacțiune cu interfața care te încântă mai mult.

Dacă vrei soluția tradițională, poți rămâne la aceea și, de cele mai multe ori, este implicită. În cazul în care te simți mai eficient prin intermediul swipe-urilor realizate pe ecran, de care se bucură de ceva timp utilizatorii de iPhone X, aceea este o altă posibilitate.

Ca să treci și tu la această metodă de folosire, trebuie să intri la Setări și să faci un tap pe ultimul buton din partea de jos a ecranului, denumit Sistem. Din acest meniu, parametrul care te interesează este Navigare Sistem.

Când vine vorba de Android, nu toate telefoanele sunt la fel. Fiecare producător folosește un alt fel de interfață. Astfel, după caz, s-ar putea să ai două sau mai multe setări. Implicit, va fi bifată Navigarea cu trei taste. Dacă erai în căutarea unei alternative, bifează Gesturi. Ține însă cont că poți reveni în orice moment asupra deciziei. Imediat, va fi inițiat un tutorial.

Principiile de bază ale noului mod de interacțiune nu sunt însă foarte complexe.

Cu o glisare în sus din marginea inferioară a ecranului, ieși din orice aplicație pornită. Cu un swipe din marginea din stânga sau din dreapta, navighezi prin meniuri sau ferestre într-o aplicația sau alta.

Nu în ultimul rând, dacă împingi în sus din rama inferioară și ții degetul pentru câteva momente, vei vedea toate aplicațiile pornite sub forma unor carduri. Printr-un swipe în sus pe oricare dintre ele, le poți închide definitiv.

Sigur, toate acestea pot fi diferite de la telefon la telefon. Samsung o face într-un fel, Huawei într-un fel, dar diferențele sunt mai mereu minore.

Mai multe articole despre:
telefon smartphone Android