MENIU

FRESH REFRESH. Pudra de maca, excepţională pentru sănătate

Maca, benefică pentru sănătate

Va invit, astazi, la Fresh-Refresh sa vorbim despre pudra de Maca! Aceasta este o planta care adora solurile organice si care ajunge pe continentul nostru tocmai din Peru sau Bolivia! Haideti sa vedem de ce este buna Maca pentru sanatatea noastra!

Maca este o planta bienala originara din Anzii peruani. Are forma de inima si se aseamana la dimensiuni cu ridichea si napul turcesc. Culoarea variază de la galben crem sau roz pana la mov sau chiar nuante mai inchise. Nu creste mai inalta de 12-20 de centimetri, iar culturile de maca din Peru sunt organice pentru ca aceasta planta adora solurile fara pesticide, la mai bine de 4000 de metri deasupra marii. Culesul se face manual, iar frunzele sunt lasate pe camp drept un fertilizator natural. 15 tone proaspete furnizeaza 5 tone de produse uscate. Maca are aceeasi valoare nutritionala precum orezul sau graul, dupa cum sustin unii specialisti.

Maca este bogata in vitaminele B1, B2, B12, in calciu si potasiu si contine urme esentiale de fier, cupru, magneziu si zinc. Are si acizi grasi precum acizii oleici, dar si 15 amino acizi. Maca se cultiva in special pentru sanatatea radacinii sale si se prepara in Peru si Bolivia intr-o varietate de moduri. Traditional, se coace intr-o groapa. Radacina poate fi zdrobita si fiarta, iar din ea se produce un lichid dulce si gros sau poate fi coapta si savurata la supe sau in combinatie cu alte legume. Faina de maca din care se prepara paine si prajituri este produsul cel mai exportat.

Industria foloseste si radacina uscata si florile de maca pentru diferite extracte concentrate. Acizii grasi pe care ii contine aceasta planta ajuta la sporirea imunitatii organismului, iar fosforul si complexul de vitamine B contribuie la imbunatirea sistemului nervos.

Radacina de Maca este buna pentru normalizarea hormonilor din organism, creste capacitatea de rezistenta fizica si imbunatateste funciile metabolice prin accelerarea procesului de crestere.

Maca poate fi si leac pentru memorie sau daca dorim reducerea colesterolului. Potasiul si sodiul din ea regleaza bataile inimii si contractiile musculare. Mai mult, Maca imbunatateste circulatia sangelui si accelereaza procesul de vindecare a ranilor. Specialistii sustin ca poate avea si efecte secundare asa ca adresati-va medicului daca stiti ca suferiti de anumite afectiuni sau daca sunteti insarcinata!